Pemenang Contest Bulan Disember

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Seperti yang dijanjikan, keputusan pemenang contest bulan Disember sudah pun saya buat. Sebelum saya mengumumkan pemenang, ingin saya umumkan bagaimana saya menilai seseorang itu sebagai pemenang.

Format pertandingan ini adalah seperti cabutan bertuah. Anda menjadi peserta dengan men'subscribe' feed saya menggunakan email, dari situ saya akan memilih pemenang bertuah yang akan menerima RM40.

Jadi, disebabkan contest ini dibuat pada bulan Disember, iaitu pada akhir tahun 2007, saya mengambil no. 28 (menandakan tahun 2008) sebagai nombor cabutan bertuah untuk pemenang yang akan menerima RM40.

Jom kita lihat daripada list subscribers, siapakah yang menduduki tempat ke 28.










Klik untuk imej yang lebih besar.

Pemenang RM40 contest bulan Disember adalah pemegang email: rudly614[at]yahoo.com

Sila emailkan kepada saya nama dan akaun maybank atau cimb anda kepada admin[at]formulajutawan.com menggunakan email di atas. Tahniah!

Satu lagi contest akan saya adakan pada bulan Januari dengan hadiah yang lebih lumayan. Nak tahu apa? Stay alert dan selalulah kunjungi blog ini untuk update :)

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Penentuan semakin hampir!

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Hari ini merupakan hari kedua terakhir untuk anda yang belum lagi join contest bulan Disember yang saya langsung awal bulan lalu, kerana esok merupakan hari penentuan. Penentuan pemenang hadiah RM40.

Saya akan mengumumkan pemenang untuk pertandingan bulan Disember (plus minus) jam 11.59 malam waktu Malaya. Jika anda perasan, blog dah 2 hari tak update, saya sedang sibuk dengan sebuah projek untuk di'launch' tahun hadapan.

Apa projek tu?

Projek ni ada kaitannya dengan contest yang akan saya buat untuk bulan hadapan, jadi kalau nak tahu, kena stay alert dan terus sentiasa mengunjungi blog ini. Saya juga sedang mencari JV partners untuk projek ini, jadi jika anda berminat untuk JV dengan saya, Contact Me now!

Jika contest bulan Disember hanya untuk traffic dari Malaysia, saya buat perubahan sikit untuk contest bulan hadapan. Memandangkan ada traffic daripada luar negara yang datang ke blog ini, saya 'open'kan contest bulan hadapan untuk traffic dari Singapore dan Indonesia juga. Harap-harap sambutan menggalakkan daripada mereka.

Berbalik kepada contest bulan Disember, saya berterima kasih kepada semua yang telah menyertai contest ini. Sambutan yang saya terima amat menggalakkan dan lebih dari apa yang saya agak. Disebabkan itu, saya bercadang untuk buat satu lagi contest untuk bulan hadapan.

Jika anda seorang peserta contest bulan Disember, pastikan anda berada disini esok hari kerana mungkin anda adalah pemenangnya. Jangan lupa juga untuk join contest bulan hadapan, saya tak nak bagitau apa jenis contestnya, tapi ia semestinya sesuatu yang menarik dan hadiahnya juga boleh saya katakan disini amat lumayan.

Belum join? Sempat lagi ni kalau nak join, klik kat sini.

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

John Chow: "The Biggest Google Whores"

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

John Chow memang terkenal dengan kata-kata pedasnya. That's why I like him :). Dia merupakan salah seorang bloggers yang saya kagumi. Hari ni, semasa godek-godek blog beliau tentang tips-tips AdSense, terjumpa pulak tajuk "The Internet Biggest Google Whores".

Suspen jugak mula-mulanya, tapi lepas bukak post tersebut, baru tau post tu tentang 'special people' yang buat duit beratus ribu dollar sebulan dengan AdSense melalui kajian yang dibuat oleh John Chow sendiri.

Jom kita tgk listnya, dan jumlah duit yang berjaya di kutip mereka setiap bulan:

1) Markus Frind: PlentyOfFish.com - $300,000 / sebulan.

Markus Frind adalah seorang warga Canada yang merupakan pelopor kepada sebuah website 'online dating' percuma. Dia menerima lebih kurang 5 juta 'page views' sebulan. Hasil daripada user yang ramai, AdSense earning beliau satu hari mencecah $10,000.

Tak percaya? Pengkritik-pengkritik AdSense yang tak percaya semua bisu bila tgk check $900,000 Google untuk Markus. Check tersebut adalah earning untuk 2 bulan, menurut kata Markus.

2) Kevin Rose: Digg.com - $250,000 / sebulan

3) Jeremy Schoemaker - $140,000 / sebulan

4) Jason Calacanis: Weblogs, Inc. - $120,000 per month

5) David Miles Jr. & Kato Leonard - $100,000 per month

6) Tim Carter: AskTheBuilder.com - $30,000 per month

7) Joel Comm - $24,000 per month

8) Shawn Hogan – DigitalPoint.com $10,000 per month

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Tak nampak Iklan AdSense?

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Pernah mengalami pengalaman ini? Semua iklan AdSense tak keluar di browser anda? Panik juga saya apabila kena pengalaman yang sama semasa awal pembabitatan dengan AdSense dulu.

Tapi, lepas saya buat research dan bertanya di forum, masalah ini dapat diselesaikan dengan cepat dan tenang :). Ingatkan akaun AdSense dah kena ban dengan Google.


Tiga Sebab Iklan AdSense Tak Keluar

1) Akaun anda dah kena ban.
2) JavaScript tak enable.
3) Perisian anti virus anda block AdSense.


Akaun anda dah kena ban.

Untuk sebab yang ini, cara nak setelkannya tak lain tak bukan, adalah dengan menghantar sendiri email kepada Google bertanyakan masalah akaun anda. Tanya dengan sopan, kerana jika anda terjah macam tu je, mungkin Google pun malas nak layan :)

Sehingga hari ini, pihak Google tak pernah miss membalas sebarang pertanyaan yang saya tanya.

JavaScript tak enable.

Jika akaun anda tidak di ban, kemungkinan kedua adalah Javascript tak enable pada browser anda.

Untuk 'enable'kan javascript menggunakan browser Firefox:




















Pergi kepada Tools > Options > Pilih tab Content > Tick Enable Java

Untuk 'enable'kan javascript menggunakan browser Internet Explorer:

Pergi kepada Tools > Internet Options > Pilih tab Security > Klik Custom Level.




















Kemudian scroll down sehingga anda jumpa section "Scripting". Pilih 'enable' dan anda sepatutnya dah boleh tgk AdSense anda :).

Perisian Antivirus Block AdSense

Jika masih tak nampak juga iklan AdSense, cuba check perisian antivirus, spyware anda. Disebabkan saya menggunakan Kaspersky, jadi saya tunjukkan screenshot bagaimana nak setelkan problem ni menggunakan Kaspersky.

















Pergi kepada kepada Setting > Anti-Spy > dan un'tick' Enable anti-banner dan Enable popup blocker. Refresh browser anda dan iklan AdSense anda sudah kembali!

Anda boleh godek-godek bahagian "anti-spy" atau "internet security" jika anda menggunakan anti virus selain daripada Kaspersky.

Sedikit update tentang contest bulan Disember yang menawarkan hadiah RM40, masih tinggal 5 hari lagi sebelum contest tamat secara rasminya. Jika anda belum join, sila join sekarang!

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Buat Duit Dengan Ciao!

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Update: program Ciao! hanya terbuka kepada UK-resident yang mempunyai bank akaun di UK. Jadi, terlepas satu lagi peluang! Terima kasih Amirzie Zainal for the info.

Saya seronok melayari internet hari ini, kerana terjumpa satu lagi peluang buat duit yang akan saya kongsikan kepada anda. Satu lagi peluang buat duit yang saya maksudkan adalah Ciao!

Ciao! menggelarkan diri mereka sebagai "The Consumer Community". Semua review tentang produk-produk terkemuka dunia boleh dijumpai di sini. Handphone, Barangan electronic, Music, Travel dan banyak lagi.






*Imej ini adalah Hak Cipta Ciao!

Buat duit dengan Ciao!

Terdapat 3 cara untuk buat duit dengan Ciao!. Cara yang pertama adalah menulis review tentang sesuatu produk, dalam Bahasa Inggeris. Apabila members Ciao! yang lain baca dan 'rate' review tersebut, anda akan dibayar. Mudahnya buat duit dengan internet.

Cara kedua adalah mengambil bahagian dalam online survey yang dikendalikan mereka. Topik survey yang ada termasuklah buku, apa sarapan pagi anda?, produk kecantikan dan sebagainya.

Cara ketiga adalah melalui affiliate program, iaitu mengajak rakan anda untuk join Ciao! Ini sedikit menarik, kerana Ciao! menggunakan 'time attack' untuk affiliate programnya. Untuk 6 bulan pertama tempoh anda menjadi member dalam Ciao!, jika anda refer member melalui affiliate program dalam tempoh ini, anda akan mendapat 50% daripada komisen yang mereka dapat.

Menarik bukan kalo dapat join?

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Alique Blog

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Kalau kita perasan sekarang ni ramai bloggers di kalangan masyarakat Malaysia telah muncul. Bloggers yang muncul dalam pelbagai 'niche'. Saya suka melihat 'tumbuhnya' ramai bloggers dari Malaysia kerana ia merupakan satu cara bagi saya untuk mendapatkan kawan baru dan membolehkan kita ber'networking' sesama rakyat Malaysia.

Salah seorang daripada bloggers yang 'tumbuh' adalah alique. Sedikit sebanyak tentang blog alique, beliau bercerita tentang pelbagai 'niche'. Terdapat post tentang kereta, website design, prepaid plan, online storage dan bermacam-macam lagi. Beliau juga seorang peminat Forex (Foreign Exchange), salah satu cara buat duit secara online.








Jadi, jika anda seorang peminat Forex, kereta dan design, blog alique adalah tempat yang harus dikunjungi. Sedikit komen tentang blog alique, bagi saya, beliau perlu menitikberatkan soal content daripada images.

Kerana saya melihat blog alique lebih kepada blog yang menyampaikan sesuatu menggunakan gambar (melainkan alique memang mahu blognya sebegitu). Selain daripada itu, semuanya sudah cantik-cantik belaka :)

Singgah ke blog alique sekarang!


Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Contest Bulan Disember: Update

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

23 Disember 2007 - Tinggal 8 hari saja lagi untuk contest bulan Disember ini berakhir. Jadi, sedikit update untuk anda pembaca blog ini.

Sehingga 23 Disember, sambutan yang saya terima amat menggalakkan, terima kasih kepada anda yang memeriahkan contest ini. Untuk pengetahuan, contest ini memberi hadiah RM40 kepada pemenang.

Statistik daripada feedburner menunjukkan setakat ini terdapat seramai 54 subcsribers yang masuk contest bulan Disember ini. Jika ini kali pertama anda di sini, anda masih boleh join contest ini dengan subscribe feed blog ini menggunakan email anda. Lebih baik bertindak sekarang kerana tarikh tamatnya adalah 31 Disember 2007.

Untuk keterangan lebih lanjut sila lawat http://www.maricari-duit.blogspot.com/2007/12/menangi-cash-disember-ini.html

Join contest ini sekarang!

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Berapa Kuat MIMPI Anda?

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Saya ada terbaca artikel semalam tentang cabaran dan halangan yang terpaksa ditempuh oleh setiap internet entrepreneurs. Artikel tersebut memfokuskan tentang faktor ketahanan dan faktor masa.

Internet marketing/affiliate marketing/perniagaan internet memerlukan banyak masa dan usaha daripada anda "right at the beginning". Ia serupa seperti arnab dan kura-kura. Ada yang akan bermula dengan laju seperti arnab dan ada juga yang akan bermula seperti kura-kura, tetapi mereka yang "maintain steady pace" akan menang kemudian hari. Kebiasaannya, mereka yang bermula dengan laju tidak akan dapat menghabiskan perlumbaan, pancit di tengah jalan.

Inilah hakikat peniagaan internet. Ramai orang ingin jadi seperti JohnChow.com atau Shoemoney.com yang buat duit sampai $10,000 ke $20,000 sebulan. Tapi, ramai juga yang tak tahu berapa banyak usaha dan tenaga ditambah dengan "struggle" yang terpaksa dilalui kedua-dua bloggers ini sebelum berjaya. Saya juga fikir benda yang sama semasa baru mula dengan perniagaan internet. Tapi, lama kelamaan saya sedar bahawa masa setahun masih belum cukup untuk membina asas perniagaan internet. Sesiapa yang sanggup menunggu dan sabar akan dapat melihat hasilnya.

Berpa kuat MIMPI anda? Ada banyak peluang perniagaan internet diluar sana yang menanti sesiapa yang sanggup bekerja kuat dan berusaha. Adakah anda arnab atau kura-kura? Bina kredibiliti anda, relationship, masa dan usaha yang konsisten dan anda akan dapat pulangan yang besar seperti shoemoney mahupun John Chow.

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Mitos Perniagaan Internet

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

"The IM-Myth"

Adakah buat duit dengan internet hanya sekadar mitos? Adakah semua ini hanya helah belaka?

Russell Brunson baru-baru ini telah menulis satu report yang agak kontroversi mengenai perniagaan internet dan online marketing. Report yang ditulis ini amat menarik sekali dengan beberapa fakta yang tepat dibangkitkan. Report ini diberi percuma (sampai bila? saya tak pun tak pasti, jadi lebih download segera). Apakah yang ditulis beliau?

Banyak informasi yang berguna ditekankan oleh Russel Brunson dalam report ini. Antaranya, beliau menekankan cara bagaimana beliau buat duit 3 kali ganda dengan tidak menggunakan online marketing. Apakah caranya? Saya cadangkan anda download report peruma ini sekarang untuk mendapatkan jawapannya.



Baca keseluruhan report "The IM-Myth" ini sekarang, ianya 100% percuma, tiada caj tersembunyi dan ketahui cara bagaimana buat duit sebenarnya.

Download Report ini sekarang!


Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Percuma: 2 AdSense Wordress Themes

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Izzaldin Misri atau kodin sangat bermurah hati sempena menyambut kedatangan tahun baru ini dengan memberikan anda 2 themes wordpress yang menumpukan kepada iklan AdSense.
Saya sudahpun mencuba themes ini dan saya dapati ianya sesuai jika anda seorang yang cenderung buat duit dengan AdSense menggunakan blog berplatform wordpress.

Kelebihan Themes ini

Mempunyai 5 spot/tempat untuk iklan AdSense anda



Klik untuk view yang lebih besar.

Selain 5 tempat yang strategik untuk iklan AdSense anda, anda juga akan diberi header yang professional dan bercirikan high paying keyword. Apa yang boleh saya katakan adalah theme ini memang sesuai untuk semua jenis keyword yang anda target.

Juga, anda tak perlu susah payah nak adjust iklan anda punya postition, semua dah disetkan, anda hanya masukkan code adsense, dan semuanya dah ready.

Takkan 2 Themes je?

Sebenarnya banyak, ada 12 themes yang Izzaldin sediakan untuk anda, tapi dia hanya bagi 2 themes percuma. Yang lain tu, kena bayar. Tetapi, untuk tempoh masa terhad, Izzaldin hanya jual 12 themes dengan harga RM20 + bonus 85 niche sites khas untuk anda!

Jadi, apa tunggu lagi? download themes ini sekarang!

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

5 Perkara Yang Mungkin Anda Terlepas Pandang Tentang Blogging

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Ramai bloggers menyangkakan menulis blog ini sesuatu yang 'piece of cake' ataupun mudah dan ramai juga antara bloggers menyangkakan mereka boleh buat duit dengan blog dengan hanya beberapa bulan menulis blog. Lihat 4 perkara kat bawah ni, mungkin anda salah seorang yang dah terlepas pandang tentang perkara-perkara macam ni:

Bukan Mudah Nak 'Blogging'

Saya mengaku, saya sangkakan blogging nih adalah 'piece of cake' dan sesuatu benda yang paling mudah dibuat kat dunia ni. Yela, tulis je tentang sesuatu benda, lepas tu post. Tapi lepas beberapa bulan blogging, saya mula dapat email, komen dan soalan yang perlu saya jawab. Email dan soalan-soalan ini banyak sekali, dan saya perlu menjawab kesemuanya. Bukan mudah nak blogging kan?

Blogging Takkan Menjadikan Anda 'Sangat' Kaya

Memang boleh buat duit dengan blog, terutamanya menerusi ad network seperti Google AdSense, Bidvertiser, Text-Link-Ads dan sebagainya. Tapi, ia takkan menjadikan anda SANGAT kaya. Katalah anda dapat USD1 untuk setiap 400 visitors, pendapat saya, itu tak cukup untuk menjadikan anda kaya. Blogging hanyalah sebagai cara mempopularkan diri anda dan networking. Berlainan jika blog anda sangat popular, menerima 100K visitors setiap hari (sukar tu).

Blogging Bukanlah Skim Cepat Kaya

Kebanyakan orang fikir, jika mereka postkan article setiap hari dalam blog, mereka akan kaya cepat (Sebab mereka nampak ramai problogger seperti John Chow dan lain-lain, meningkat hasil pendapatan mereka setiap bulan). Tapi, hakikatnya anda tidak akan dapat buat begitu. Blogging bukanlah skim cepat kaya, jika anda kaji blog-blog probloggers ini, anda akan dapati mereka dah start blogging bertahun-tahun lamanya. Ya, BERTAHUN lamanya. Bukan sekejap-sekejap.

Blogging Perlukan Practice

Lagi lama anda blog, lagi bagus anda akan jadi. Blogging ni seperti belajar, lagi banyak anda blogging, anda jadi matang dan banyak perkara anda pelajari.

Jika anda ingin menjadi Problogger, anda kena practice. Tapi kena ingat, ia mengambil masa lama daripada yang anda fikirkan. Macam belajar, anda kena rancang dan aturkan strategi lebih awal dan ia mengambil masa untuk anda berjaya dalam setiap subjek.


Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Buat Duit Dengan Komen

Kemeriahan komuniti bloggers Malaysia ditambah lagi oleh satu lagi contest yang dilakukan di blog earncent. Contest yang diilhamkan oleh titaniumhijau (owner blog) ini agak unik sekali. Saya namakan contest ni dengan buat duit dengan komen :). FREE je, tak payah bayar

Satu lagi peluang kepada anda, pelayar-pelayar internet tegar di Malaysia untuk buat duit dengan Internet :). Siapa kata internet tak boleh buat duit?

Pertandingan Top Commentor 2007 di Blog Earncent

Anda diberi masa selama sebulan untuk mengumpul sebanyak mana komen yang boleh (komen-komen anda hendaklah tentang post-post di blog earncent). Tarikh berkuatkuasanya pertandingan ini adalah 10hb Dis. 2007 dan tarikh tamatnya adalah pada 10 Jan. 2008.

Pertandingan ni memerlukan beberapa syarat seperti anda mestilah ahli yang berdaftar, mesti ada akaun maybank, mesti pakai satu username sahaja dan beberapa peraturan lagi. Untuk mengetahui peraturan-peraturan pertandingan ini, sila rujuk earncent blog.

Apa yang saya nak beri perhatian sedikit kat sini, sudah tentu hadiahnya.

Hadiah yang ditawarkan cukup lumayan, antaranya:

Hadiah Pertama

- RM40.00 atau Dapat PERCUMA Service PENGAKTIFAN untuk Akaun Paypal menggunakan VCC. Terutamanya yang tak verified atau yang tak ada akaun Paypal lagi.

- LAYAK Dapat Off SEPARUH Harga Service PENGAKTIFAN untuk Akaun Paypal menggunakan VCC.

Hadiah Kedua

- RM20.00 atau Dapat SEPARUH Harga Service PENGAKTIFAN untuk Akaun Paypal menggunakan VCC. Terutamanya yang tak verified atau yang tak ada akaun Paypal lagi.

- LAYAK Dapat OFF RM10 untuk Service PENGAKTIFAN untuk Akaun Paypal menggunakan VCC. Terutamanya yang tak verified atau yang tak ada akaun Paypal lagi menggunakan VCC

Hadiah Ketiga

- RM10.00 atau Dapat OFF RM10 untuk Service PENGAKTIFAN untuk Akaun Paypal. Terutamanya yang tak verified atau yang tak ada akaun Paypal lagi.

- LAYAK Dapat OFF RM5 untuk Service PENGAKTIFAN untuk Akaun Paypal. Terutamanya yang tak verified atau yang tak ada akaun Paypal lagi

Hadiah Keempat

- Dapat RM5.00 sahaja ke akaun Maybank atau Paypal.

Jadi? Apa tunggu lagi? Cepat register untuk masuk pertandingan Top Commentor Contest 2007 di blog earncent sekarang!

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Update Contest Bulan Disember

Jika anda pertama kali memasuki blog ini, saya telah pun menganjurkan contest untuk bulan Disember pada 1 Disember yang lalu. Iaitu, peluang Menang RM40 dengan hanya subscribe full RSS feed blog buat duit ini.

Jadi, hari ni, nak bagi sedikit update untuk contest yang saya buat untuk bulan Disember. Pertama sekali, sambutan yang diterima amat menggalakkan dari pembaca blog. Terima kasih daun keladi :).

Setakat 13 Disember, ada 51 subscribers atau peserta yang join contest ini, tapi hanya 35 yang verify email mereka. Jika anda baca pengumuman tentang contest "Menangi Cash Disember ini", syarat utamanya adalah email anda mestilah diverifykan.

Jika email anda tidak verify, jadi anda secara automatik tidak tersenarai sebagai peserta. Kalau anda dah join, tapi belum verify, lakukan sekarang sebab tempoh contest masih panjang, iaitu sehingga 31 Disember 2007. Kepada yang belum register untuk contest ini, join sekarang!!

Maklumat lanjut tentang contest ini boleh dibaca di http://www.maricari-duit.blogspot.com/2007/12/menangi-cash-disember-ini.html

Suka post ini? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Jeremy Schoemaker dedah rahsia

Saya ke blog Shoemoney hari ini dan terjumpa post yang lama saya cari. Jeremy Schoemaker dedahkan rahsia bagaimana dia buat duit sebanyak $100K dengan AdSense. Jumlah itu hanya untuk bulan Ogos 2005, yep hanya untuk satu bulan.




Di bawah ini adalah Q & A dalam blog beliau.

  • 1) How much of the check was profit?

    At the time my expenses were 1 server @ 299$ per month for hosting. I would say atleast 130k was profit.

  • 2) How much of the traffic was pay per click?

    None of it was pay per click. Back then I did not know anything at all about pay per click.

  • 3) Where did all your traffic come from?

    About 70% of the traffic was direct 15% from search engines and 15% from referrals.

  • 4) How much traffic did the site get to get that much money?

    About 75k uniq per day.

  • 5) Why did you get a paper check and not wire?

    Back then Google did not do wire transfers for amounts of $10,000.00

  • 6) Do you think its possible to still earn that kind of revenue? (most often asked question)

    Yes.

  • 7) How long did it take to make revenue?

    I never tried to make any money the first 1.5 years it was running. I just concentrated on providing a good service. About 2 years after I started the site It started to do good revenue from AdSense


Bukan sahaja gambar check, beliau juga letakkan AdSense report untuk bulan Ogos dengan kebenaran Google. Lihat di bawah:




Cuba convertkan duit tersebut dalam Ringgit, anda bayangkan apa saya bayangkan? :)

Suka post ini? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Make Money

List dibawah adalah list ad network dan affiliate program yang telah saya gunakan untuk menjana pendapatan secara online. Saya telah menggunakan kesemua list dibawah dan saya rekemen anda juga buat perkara yang sama. Melalui pengalaman saya, mereka 'provide' servis yang bagus dari segi costumer support dan yang paling penting, payment yang tepat pada masanya.

Google AdSense
Merupakan salah satu ad network yang popular dan konsisten ketika ini. Google AdSense merupakan elemen yang penting jika anda ingin buat duit melalui blog dan sebagainya. Google display text link dan iklan image yang berkaitan dengan content blog/website anda. Jika pengunjung website anda klik iklan tersebut, anda akan mendapat percentage mengikut berapa pengiklan bayar pada Google.




Bidvertiser
Ia program yang sama seperti Google AdSense tetapi satu perbezaannya adalah had pengeluaran duit yang rendah, iaitu sebanyak USD10 berbanding AdSense sebanyak USD100. Ia sesuai kepada small bloggers yang baru berjinak-jinak dengan PPC (Pay-Per-Click).

Sign Up for Bidvertiser

DealDotCom
Merupakan two-tier affiliate program. Jika anda 'refer' orang lain untuk join DealDotCom dan mereka register free account, mereka adalah dibawah anda. Jika mereka beli apa-apa daripada DealDotCom, anda akan dapat komisen sebanyak 35%. Anda juga akan dapat 15% komisen jika second tier anda membeli melalui DealDotCom.

Sign Up for DealDotCom

AuctionAds

AuctionAds adalah program yang meletakkan barang yang dilelong di eBay dalam website anda. Ia adalah affiliate program. Sebagai contoh, jika anda memilih untuk meletakkan lelongan tentang handphone, barang-barang berkaitan handphone yang dilelong akan di'display'kan dalam website anda. Jika pengunjung anda membeli produk tersebut, anda akan dapat percentagenya.

Sign Up for AuctionAds

Kongsikan program buat duit yang anda pernah cuba?

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Free Backlink Batch #1

Dapatkan traffic percuma ke blog anda melalui blog ini dengan review blog buat duit.
Untuk memudahkan anda untuk melihat review tersebut, saya akan postkan disini blog yang telah pun membuat review tentang blog buat duit.

Tun Shah
Lankapo.Com

Sila lihat review-review ini dan kalau boleh hantarkan komen anda sekali.

Jika anda tidak berpeluang untuk masuk contest free backlink Batch #1 ini. Masih ada masa lagi, klik sini untuk informasi.

Sedikit info tentang contest yang membolehkan anda menang RM40 iaitu Menangi Cash Disember ini, amat menggalakkan sekali penyertaan dari semua pihak, terima kasih. Jika anda belum lagi join contest ni, sila join sekarang! Tarikh tutup penyertaan adalah pada 31 Disember 2007

Suka post ini? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Buat Duit Dengan Ebook part2

Tiga Cara Mudah Cipta Ebook yang ditulis oleh saya amat menggalakkan sekali jumlah downloadnya. Selepas 6 bulan pelancarannya, saya telah berjaya mengumpul subscriber untuk ebook itu seramai 72 orang. (Walaupun tiada publisiti melalui iklan).

Jika ini pertama kali anda melayari blog ini, anda boleh baca post tentang Buat Duit Dengan Ebook Part1.

Ebook Sebagai Medium Mendapatkan Traffic & Buat Duit Online

Penggunaan ebook bukan sahaja untuk mendapatkan traffic, sebaliknya ia untuk anda buat duit secara online. Tujuan utama saya memberikan ebook Tiga Cara Mudah Cipta Ebook secara percuma adalah untuk mendapatkan traffic ke blog saya.

Dalam masa yang sama, blog ini buat duit dengan lambakan traffic yang datang dari ebook tadi (melalui klik iklan dan sebagainya).

Jika anda tidak mempunyai blog/website, anda masih boleh buat duit dengan meletakkan affiliate link dalam ebook tersebut. Meletakkan affiliate link dalam ebook bukanlah satu perkara yang baru. Ia telah lama dipraktikkan.

Fakta Nombor

Situasi A, Katalah anda mengambil keputusan untuk menjual ebook tersebut dengan harga RM65 (sebagai contoh). Tanpa sebarang pelaburan dalam mengiklan ebook tersebut dan usaha mempromosi, mungkin menyebabkan tidak ramai membelinya.

Situasi B, anda memberikan ebook anda secara percuma, percayalah cakap saya, jika anda memberikan sesuatu secara percuma, anda tidak perlu berusaha lebih untuk mengiklankannya. Sambutan yang diterima amat menggalakkan. Saya dapat 72 subscribers hanya melalui SEO dan sedikit signatures di forum.

Katakan satu daripada affiliate anda memberikan komisen sebanyak $25 per sign up. Bayangkan kalau 250 orang yang mendownload ebook anda semuanya sign up atas nama anda. Banyak jumlahnya tu.

Ebook percuma bukan hanya untuk membawa traffic kepada blog/website anda, tapi juga sebagai lubuk buat duit jika anda 'monetize'kan sedikit ebook percuma anda. Saya akan terus mencipta ebook dan memberikannya secara percuma sebagai salah satu langkah buat duit online. Bagaimana anda?

Download Langkah Mudah Cipta Ebook

Suka post ini? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Exchange link, membantu atau tidak?

Sejak kebelakangan ni, melalui forum-forum dalam dan luar yang saya join kebanyakkannya membicarakan pasal kaedah 'exchange link' iaitu satu kaedah SEO untuk menaikkan ranking dalam kedudukan search result Google.

Kebanyakan mereka berdebat tentang cara ini yang dah tak efficient lagi dengan rules Google yang baru. Mereka menganggap kaedah bertukar-tukar link dah tak sehebat dulu.

Eksperimen

Jadi, untuk mengesahkannya, saya mengambil langkah untuk mengeksperimenkan perkara ni. Saya nak tengok sendiri keputusannya sama ada bertukar-tukar link baik untuk ranking atau sebaliknya.

Pertengahan bulan November, saya mula mengeksperimenkan blog buat duit ni dengan bertukar-tukar link dengan beberapa blog lain yang kebanyakkannya dari Malaysia (sebab blog ini berbahasa Melayu). Saya optimizekan blog ini dengan keyword buat duit dan cari duit melalui beberapa teknik SEO.

Keputusannya















Ini adalah statistik yang saya dapat daripada MyBlogLog.com tentang kadar datangnya pembaca, klik dan page views. Statistik ini dikeluarkan hanya untuk satu hari, jadi hari besoknya, statistik ini akan di reset kepada kosong semula.

Menurut MyBloglog.com, pada hari itu, blog saya mempunyai 47 pembaca, 85 page views dan 20 offsite klik.






Ketika saya 'printscreen' kan page statistik di mybloglog.com, klik dah naik ke 22 dan page views dah naik ke 87, cepat bukan? :).

Dari Mana Datangnya 47 Pembaca?

Ia semua adalah hasil daripada aktiviti saya bertukar-tukar link dengan blog-blog yang lain. Dengan bertukar-tukar link, saya telah berjaya menaikkan ranking Google dan Yahoo blog buat duit ini. Google dan Yahoo menjadi penyumbang kepada traffic blog ini selain dari 'direct' traffic. Jom kita lihat dari mana datangnya visitors blog saya.















Anda dapat lihat kebanyakan traffic yang datang adalah daripada Google dan Yahoo selain daripada blog-blog yang saya exchange link. Kedudukan ranking blog ini di Google dan Yahoo juga amat baik hasil daripada pertukaran link ini.

Blog ini berkedudukan no. 1 dalam Yahoo untuk keyword buat duit online, no. 3 untuk keyword cari duit online

Manakala di Google.com.my (Keputusan untuk Bahasa Malaysia), blog ini berkedudukan no 1 untuk keyword cari duit, buat duit online, cari duit online. dan berkedudukan no 4 untuk keyword buat duit.

Secara peribadi, saya masih merasakan bertukar-tukar link adalah satu teknik yang bagus untuk manaikkan Search engine ranking.

Anda Bagaimana?


Suka post ini? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Free Backlink

Jika anda seorang yang mahir tentang SEO ataupun Search Engine Optimization pasti tahu akan kepentingan backlink untuk menentukan ranking Google website/blog anda.

Salah satu cara Google menilai sistem rankingnya adalah berdasarkan jumlah dan kualiti backlink yang diterima sesuatu website. Lebih banyak backlink lagi tinggi kedudukan sesuatu website dalam ranking Google. Backlink dilihat sebagai undi untuk sesuatu website.

Analoginya adalah seperti sistem pilihan raya. Semakin banyak orang mengundi, semakin cerah peluang untuk menang. Jadi, semakin banyak backlink, semakin tinggi kedudukan anda dalam ranking Google.


Apa itu Backlink?

Backlink ataupun Inbound link adalah link yang dipointkan ke sesuatu website dari website lain. Sebagai contoh:

ecovers2u.com

Link di atas adalah Inbound link untuk website ecovers2u.com dan Outbound link bagi blog ini. Jadinya, saya seperti membuat undi untuk website eCovers2u.com kepada Google.

Google akan mengesan aktiviti ini dan mengambil kira kualiti website saya, jika website saya berkualiti, website eCovers2u.com akan naik dalam ranking Google.

Free Backlink

Jika anda mempunyai website atau blog, saya memberi tawaran istimewa kepada anda untuk mendapatkan free backlink dari blog ini. Untuk pengetahuan, blog ini berkedudukan no. 1 dalam ranking Google (Malaysia, iaitu google.com.my kategori Bahasa Malaysia) untuk keyword "Cari duit", "Buat duit online", "cari duit online" dan berkedudukan no. 5 untuk keyword "buat duit".

Jika kedudukan blog ini diambil kira, ia sangat berkualiti dari segi linknya.

Bagaimana nak dapatkan Free Backlink

Jika anda berminat mendapatkan free backlink daripada blog ini, hanya hubungi saya pada ruangan Contact dengan tajuk "free backlink" dan saya akan membalas dengan kadar segera >:)

Oh, Sedikit info tentang Menangi Cash Disember ini, amat menggalakkan sekali penyertaan dari semua pihak, terima kasih. Jika anda belum lagi join contest ni, sila join sekarang! Tarikh tutup penyertaan adalah pada 31 Disember 2007

Suka post ini? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Complain Google

Tahukah anda, anda boleh complain kepada Google kalau anda tak puas hati tentang search result mereka?

Katalah anda taip 'keyword' cari duit dan tak puas hati dengan resultnya, scroll down sampai bawah page Google dan cari perkataan 'Dissatisfied? Help us improve'

Lihat imej: (Klik untuk view yang lebih besar).














lepas tu keluar satu box untuk anda bagitau pendapat anda tentang search result keyword 'cari duit'. Saya percaya Google takkan lihat satu persatu complain secara terperinci. Tetapi, staff mereka pasti akan tgk sekali lalu dan pastikan anda menulis sesuatu yang menarik jika nak complain!

Update tentang contest menangi cash disember ini, penyertaan amat menggalakkan setakat post ini ditulis. Jadi, jika anda belum menyertainya, bertindak sekarang! Join contest ini.

P.S: Suka post ini? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Menangi 'Cash' Disember ini!

Saya selalu teringin nak buat contest untuk anda yang sentiasa meluangkan masa berharga anda dalam blog ini. Puas fikir, akhirnya saya dapat satu idea untuk buat satu contest dan berikan hadiah kepada anda.

Contest ini mungkin saya akan teruskan untuk bulan-bulan seterusnya bergantung kepada 'feedback' yang saya dapat untuk percubaan pertama ini.

Harap-harap 'feedback' yang diterima positif dan jika positif, saya tak teragak-agak buat lagi contest untuk anda dan bagi hadiah yang lagi lumayan :)

Bulan Disember ini, ada satu contest istemewa untuk anda pembaca setia blog ini. Apakah pertandingannya? Berapa habuannya? Kena bayar ke?

Tak payah bayar nak masuk contest ni. Ia adalah 'Absolute Free' :)

Untuk membolehkan anda berpeluang memenangi RM40 cash, apa yang anda perlukan adalah men'subscribe' full RSS feed blog ini. Caranya dengan memasukkan e-mail anda dan jadi subscriber blog ini. Mudah bukan? Langgan je dah boleh dapat RM40 :). Untuk melanggan, klik kat sini. Lepas tu, satu link untuk verify email anda akan dihantar terus ke alamat email anda. Jangan lupa untuk verify kan e-mail anda.

Dan jangan lupa reply dalam post ini email yang anda gunakan untuk melanggan RSS feed blog ini. Oh, sebelum itu, nak bagitau pemenang akan dipilih seorang sahaja.

Pemenang tempat kedua pula akan diberi satu tempat khas dalam blog ini untuk mengiklankan produk/website beliau untuk tempoh 3 bulan. Jadi apa tunggu lagi? Subscribe sekarang!

Saya akan melakukan cabutan bertuah daripada list yang akan ditutup penyertaannya pada 31 Disember 2007. Keputusannya akan saya umumkan dalam blog ini pada 1 Januari 2008. Pemenang akan dihubungi melalui e-mail selepas pengumuman dibuat menerusi blog.

Anda hanya perlu melanggan sekali, percubaan untuk melanggan lebih tidak akan memberikan anda kelebihan dan akan dibatalkan penyertaan :)

Good luck everyone! Dan jika anda tak menang, jangan risau, 'contest' ini akan ada lagi pada masa akan datang. Tunggu dan pastikan diri anda di update melalui full RSS feed.

Suka post ini? sila langgan RSS feed saya. Anda juga boleh langgan RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Tema Baru

Blog buat duit bertemakan kereta!

Yep, lepas lama gunakan tema('themes') yang ada tersedia dalam blogspot, saya terpanggil untuk ubah tema blog buat duit ni. Cari punya cari (susah nak jumpa blogspot punya tema yang free & menarik), saya jumpa satu tema yang saya cari selama ni. Terima kasih kepada GeckoandFly.

Kenapa Pilih Kereta?

Untuk pengetahuan, saya memang seorang peminat kereta. Tak kiralah kereta dalam negara atau luar negara. Asalkan kereta tu cantik dan sedap mata memandang. Bagi saya kereta ada nilai kemewahan. Rasa bersemangat bila tengok kereta sebelum buat post.

Bagi saya, semangat untuk melakukan sesuatu kunci segala-galanya. Ramai yang gagal dalam buat duit secara online kerana semangat yang terhenti dipertengahan jalan. Sifat inginkan sesuatu dengan mudah dan cepat merosakkan segala-galanya.

Tiada istilah duit mudah dan duit cepat dalam pencarian duit secara online. Ia sama susahnya dengan buat duit secara offline. Ramai 'usahawan internet' yang saya kenal gulung tikar. Domain mereka ramai yang dah kena lelong, jual dan sebagainya.

Mengapa Mereka Gagal?

Saya bukan nak 'self-promoting', tetapi melalui apa yang saya nampak, untuk anda berjaya dan kekal dalam buat duit secara online dan blogging, 3 langkah ini penting:


1) Jadi unik

Jika anda penulis blog, jangan biarkan diri anda menjadi 'peniru'. Bina reputasi anda sendiri dan branding blog anda ke tahap yang dihormati. Jadi unik dari segi 'content' mahupun cara blog anda dipersembahkan.

2) Bergaul dengan bloggers yang arif

Gunakan kelebihan bloggers yang sudah 'establish' untuk dunia mengenal anda. Jangan sombong dan bergaul dengan bloggers yang lain yang sama niche dengan blog anda pasti memberikan anda banyak kelebihan.

3) Jangan sesekali putus asa

Ini merupakan perkara utama mengapa orang tak dapat buat duit secara online. Putus asa. Selepas beberapa bulan, mereka putus asa sebab mereka tak dapat buat duit atau tak cukup buat duit melalui internet. Ingat, blogging ni seperti menanam pokok, bukanlah sekejap atau secara tiba-tiba anda akan dapat hasilnya.

Citarasa tema anda bagaimana? Kereta juga ke?

Suka post ini? sila langgan RSS feed saya. Anda juga boleh langgan RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Status blog anda

Jika anda dah penat satu hari 'maintain' blog anda, hilangkan rasa penat tu dengan cuba bermain-main dengan tools yang ada dalam internet yang boleh anda gunakan untuk mengetahui status blog anda.

Terdapat banyak 'tools' yang boleh menentukan status ataupun 'harga' sesuatu blog melalui 'information' daripada 'rankings site' seperti technorati, alexa dan sebagainya. Ketepatan 'tools' ini selalu dipersoalkan, tetapi amat digalakkan guna 'tools' ini kalau nak buat rakan-rakan anda kagum dengan blog anda :)

Blog Worth Calculator

Blog Worth Calculator
dicipta oleh Dane Carlson daripada business-opportunities.biz

Kata Dane Carlson:

Inspired by Tristan Louis's research into the value of each link to Weblogs Inc, I've created this little applet using Technorati's API which computes and displays your blog's worth using the same link to dollar ratio as the AOL-Weblogs Inc deal.
Dengan tool ni, anda boleh estimate 'harga' blog anda.

Nilai Blog ini:



How much is your blog worth? :P


Blog Juice Calculator

Jangan tak percaya, anda boleh tau berapa 'juice' yang blog anda ada. Canggih betul diorang ni :).

Blog Juice Calculator
nih dicipta oleh pihak Text Link Ads. Cara mereka tentukan juice blog anda adalah melalui Bloglines, Alexa, Technorati Ranking dan Technorati Links.

Daripada situ, juice anda dikira dan markah juice paling tinggi adalah 10. Blog saya hanya ada 0.3 'Juice'.



klik untuk imej yang lebih besar.

Selamat mencuba!

Suka post ini? sila langgan RSS feed saya. Anda juga boleh langgan RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Bagaimana nak buat 'Direct Ad Sales'

Menjual iklan secara terus atau 'direct ad sales' kepada pengiklan adalah satu 'option' buat duit dengan blog selain daripada menggunakan servis 'ad network' seperti Google AdSense atau Yahoo Publisher Network. Ia ada kelebihan dan keburukannya. Post kali ini saya terangkan sedikit tips bagaimana nak dapatkan lebih banyak 'direct ad sales' dalam blog anda.

Cukupkan Traffic Sebelum Jual

Jika blog anda masih baru, adalah lebih baik anda tumpukan kepada prestasi traffic daripada prestasi jualan iklan. Penjualan iklan mustahil akan berlaku jika blog anda tiada traffic.

Pilihan utama jika anda nak jugak letak iklan adalah Google AdSense atau lain-lain ad Network. Anda juga boleh buat blog anda tiada iklan langsung.

Letakkan Kadar Harga Iklan Anda

Kebanyakan blog yang saya jumpa selalu letakkan "sila isi form dibawah untuk keterangan lanjut berhubung pengiklanan".

Benda ni bagus jika anda ada staff yang boleh menolong anda menjawab pertanyaan-pertanyaan dari pengiklan yang berminat. Tetapi, jika anda orang perseorangan, iaitu anda seorang saja yang 'maintaining your blog', adalah lebih baik anda letakkan saja harga di page blog anda.

Kerana berhubung secara terus dengan pengiklan (melalui email) kadangkala memerlukan banyak masa dan merugikan masa anda. Semakin kurang kerja anda, semakin banyak masa anda untuk maintain (posting dsb.) blog anda.

Buang Semua Iklan Dari Ad Network

Banyak pengiklan menggunakan Google AdSense sebagai jalan pintas untuk mereka mengiklan secara 'murah' dalam blog yang 'mahal'. Sebagai contoh, saya membeli keyword "weight loss" pada harga $3.00 CPM dimana harga tersebut agak murah, dan iklan saya keluar dalam blog "weight loss" yang Page Ranknya mencecah 7.

Kita anggap Google ambil 50% daripada tersebut dan owner blog itu hanya dapat $1.50 jika ada traffik yang klik iklan tersebut. Jadi buang semua iklan ini dan fokuskan kepada direct ad sales (jika anda sudah mempunyai traffik yang konsisten dan banyak).

Berapa Kadar Harga Yang Sesuai?

Jangan terlalu murah hati dalam menjual iklan dalam blog anda :). Kadar biar bersesuaian dengan rating blog anda, More traffic = Increase price.

'Monetize' Blog Anda Sehebat-hebatnya

Jangan takut untuk menjual terlalu banyak iklan dalam blog anda. Ramai orang yang terlalu lantang mengatakan tidak patut ada banyak iklan dalam blog. Jangan dengar cakap mereka, kerana jika anda dengar, anda tidak akan buat duit langsung dengan blog :).

Fakta yang mengatakan terlalu banyak iklan penyebab kehilangan traffic ke blog anda adalah satu fakta yang salah sama sekali. Kuncinya disini adalah cara anda 'handle' iklan tapi dalam masa yang sama memberi keselesaan kepada user yang datang ke blog anda.

Suka post ini? sila langgan RSS feed saya. Anda juga boleh langgan RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Hantar "files" dan Buat Duit Online dengan Speedy Share

Perkongsian maklumat secara online ataupun penghantaran "files" secara online amat penting bukan sahaja kepada komuniti bisnes malah kepada orang perseorangan.

Kebanyakan platform e-mail seperti hotmail, gmail dan lain-lain menghadkan size yang boleh dihantar manakala penghantaran menerusi 'Instant Messenger' pula kadang-kadang 'meletihkan'.

Anda mungkin dah tahu banyak website seperti Speedy Share yang menyediakan servis 'transfer files' secara online, tapi servis yang disediakan Speedy Share berlainan kerana ia membayar anda jika anda berjaya 'refer new user' untuk akaun Premium mereka.











Ia lebih kepada Speedy Share 'affiliate program' di mana anda dapat sedikit percentage daripada Speedy Share setelah anda berjaya bawa user untuk register dengan mereka.

Anda akan diberi affiliate link dan Speedy Share akan track keputusan dan prestasi anda dari affiliate link tersebut.


Berapa banyak boleh dapat dengan Speedy Share?

Bergantung kepada usaha anda membawa user baru. Anda boleh buat duit dengan banyak sebenarnya, sekiranya anda rajin mempromosikan Speedy Share melalui affiliate link anda.

lihat imej dibawah:














Jadi Member Speedy Share sekarang!

Suka post ini? sila langgan RSS feed saya. Anda juga boleh langgan RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Bila masa yang sesuai untuk letakkan iklan di blog anda?

Perkara ini selalu dibahaskan di forum-forum luar dan dalam negara. Sebenarnya tiada jawapan yang spesifik mengenai perkara ini. Seringkali dua pendapat bercanggah antara satu sama lain.

Jangan letak iklan jika tiada traffic.

Logiknya pendapat ini mengatakan tiada gunanya letakkan iklan jika tiada traffic. Anda perlukan traffic untuk klik iklan, jadi iklan yang diletakkan di blog yang tiada traffic seolah-olah membuang masa dan tenaga.

Pada mulanya nampak macam logik, tapi jika anda perasan, network-network seperti Google AdSense, Bidvertiser dsb. dahpun buat penjualan iklan dan anda hanya tumpukan perhatian kepada traffic blog anda.

Letak iklan dari mula.

Jika anda tidak perlu susah payah fikirkan tentang traffic, kenapa tak letak iklan dari awal? Salah satu kelebihan jika anda letak iklan dari awal, anda dapat kawal design blog anda.

Jika anda mula dengan tiada iklan langsung, ia akan menyusahkan anda untuk re-design blog anda untuk meletakkan iklan. Dengan ini, meletakkan iklan pada peringkat awal dapat jimatkan masa untuk proses re-design.

Kelebihan yang lain pula, pembaca anda akan biasa dengan blog anda yang dah ada iklan. Jika anda dah ada traffic baru nak letak iklan, mungkin komen-komen yang negatif akan timbul dari pembaca anda.

Pilihan anda?

Ada iklan ke takda iklan pada peringkat awal? Pendapat peribadi saya adalah letakkan iklan pada peringkat awal. Iklan harus jadi sebahagian daripada blog anda. Walaupun blog ini tidak saya letakkan iklan pada peringkat awal, kerana menumpukan kepada traffic.

Persoalan sepatutnya bukan bila, ia sepatutnya "Letakkan iklan atau tidak".

Jika anda buat sebuah blog komersil, iklan adalah satu perkara penting dan ia harus jadi sebahagian dari blog anda. Setiap blog komersil yang saya buat, saya letakkan iklan pada peringkat awal permulaannya.

Jadi, apa pilihan anda?

Suka post ini? sila langgan RSS feed saya. Anda juga boleh langgan RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Cara-cara buat duit dengan blog

Mungkin satu benda yang amat menggembirakan jika anda boleh buit duit dengan menulis blog. Well, memang anda boleh buat duit dengan blogging!

Percaya atau tidak, dengan blogging sahaja anda boleh menambah income berlipat kali ganda dengan bermacam-macam program yang ada pada masa ini.

Di bawah merupakan program yang anda boleh cuba untuk buat duit menerusi blog anda:

Letakkan Iklan
Jika blog anda mempunyai ramai traffic, cara ini mungkin boleh anda aplikasikan dalam blog anda. Iklan terbahagi kepada beberapa bahagian antaranya:

1) Text link advertising (TLA)
Text link ads adalah iklan dalam bentuk tulisan. Anda boleh mencari advertiser yang ingin menyewa ruang TLA dalam blog anda atau mengunakan services seperti Text Link Ads atau Adbrite untuk menjual link 'directly' kepada syarikat-syarikat luar.

Harus diingat, TLA memerlukan traffic yang tinggi untuk menarik minat pihak luar menyewa ruang TLA di blog anda.

2) Contextual advertising
Contextual advertising adalah iklan yang keluar secara automatik mengikut 'content' yang anda tulis. Sebagai contoh, jika anda menulis tentang bola sepak, iklan tentang bola sepak akan keluar.

Contoh contextual advertising network adalah: Google AdSense, Yahoo Publisher Network, Bidvertiser, Chitika dan banyak lagi.

3) Targeted Advertising
Iklan jenis ini adalah dengan adanya syarikat/pihak yang sanggup membayar anda untuk meletakkan iklan mereka, sama ada image atau TLA.

Banyak yang perlu dilakukan dan antara kriteria yang perlu ada dalam blog anda untuk menarik minat pihak lain adalah:
* Blog anda merupakan blog yang 'prime' ataupun 'leader' bagi sesuatu niche anda dan mempunyai design yang professional.

* Mempunyai "media kit" dalam blog anda. Apa itu media kit? Ia adalah perkara yang menjelaskan secara terperinci mengenai bagaimana cara untuk mengiklan di blog anda, berapa 'rates' anda, bagaimana traffic blog anda, testimonial daripada syarikat/pihak yang pernah mengiklankan produk mereka di blog anda, nombor telefon dan email untuk mereka mendapatkan lebih informasi.

Setelah anda selesai 'set up' blog dan mempunyai post dan traffic yang constant. Cuba cara ini dengan mendekati syarikat-syarikat yang mempunyai niche yang sama dengan content blog anda. Tanya mereka sama ada ingin mengiklan di blog anda.Tak perlu cari syarikat yang besar-besar. Mulakan dengan syarikat yang kecil dan sederhana dan setelah mencapai traffic yang banyak, perlahan-lahan 'approach the bigger deals'.

Suka post ini? sila langgan RSS feed saya. Anda juga boleh langgan RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Memastikan blog anda dikenali dengan 3 cara mudah

Ketika ini ramai bloggers di seluruh dunia muncul merancakkan dunia 'blogging'. Ramai antara mereka yang menulis 'content' yang berkualiti untuk menarik minat traffic singgah ke blog mereka.

Tetapi agak mengecewakan apabila artikel mereka tidak diberi perhatian dan tidak mendapat sambutan yang menggalakkan. Blog anda tidak akan 'dikenali' sekiranya anda tidak mempromosikan blog anda secara aktif.

Tiga cara dibawah adalah cara yang saya gunakan untuk mempromosikan blog saya. Semuanya adalah daripada pengalaman saya sendiri dan yang paling penting, cara ini amat berkesan. Perlu ditekankan, bahawa cara ini amat mudah dan berkesan, tetapi memerlukan sedikit usaha yang konsisten daripada anda untuk menjayakannya.

Paling penting untuk anda sebelum memulakan langkah mempromosikan blog anda, ialah dengan melakukan sedikit kajian tentang topik atau niche blog anda.

Sebagai contoh, jika blog anda tentang 'Make Money Online', anda mungkin perlu consider MyBlogLog untuk mencari traffic untuk niche/topik tersebut.

Networking
Cara ini amat penting untuk mempromosikan blog anda. Setelah anda kenalpasti tempat yang sesuai untuk mendapatkan traffic bagi niche/topik blog anda, mula berkomunikasi dengan mereka.

Cara yang paling efektif sekali adalah berkomunikasi dengan mereka secara individual. Amat penting bagi blog anda untuk menerima traffic yang anda kenal kerana anda boleh meminta mereka membaca dan memberi komen tentang post-post di blog anda.

Ini penting kerana mempunyai komen-komen seperti ini dapat membuktikan kepada pelawat blog anda bahawa tidak merugikan masa mereka membaca post di blog anda.

Post yang up-to-date.

Komunikasi dengan blogger (yang sama niche/topik) lain juga penting untuk menaikkan 'visibility' blog anda. Langgan RSS Feed mereka untuk mengetahui selera pembaca.

Tidak dinafikan untuk blog anda berjaya, 'content' yang unik perlu tetapi anda juga perlu menulis tentang sesuatu yang orang ingin baca.

Join the discussion

Setelah anda kenalpasti target traffic, anda boleh meningkatkan lagi tahap 'visibility' blog anda dengan menulis artikel tentang niche blog anda. Jadi seorang yang versatile, jangan takut untuk menjadi diri anda sendiri dalam menulis post.

Jangan kedekut untuk bertukar-tukar link atau tinggalkan komen kepada post bloggers yang lain, link ini juga membawa traffic yang berharga untuk blog anda, traffic yang bagus.


Langkah ini boleh diikuti oleh semua blogger, tak kira baru ataupun lama. Cara ini telah terbukti membawa traffic daripada 10-30 visitors satu hari kepada 100 - 200 visitors satu hari setelah saya mengaplikasikannya.

Suka post ini? sila langgan RSS feed saya. Anda juga boleh langgan RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Letak Iklan Anda

Pengiklanan


6 Sebab Perlu Letakkan Iklan Anda Disini

1. Rank no #1 dalam Google untuk keyword "cari duit" dan "buat duit online"
2. Rank no #1 dalam Yahoo untuk keyword "cari duit", "buat duit", "cari duit online" dan "buat duit online"
3. Averages 50+ feed readers satu hari.
4. Blog ini selalu di update.
5. Mendapat traffic daripada Indonesia, Singapura dan United States, selain Malaysia.
6. Menerima traffic yang constant daripada search engine (Yahoo dan Google).








Pilihan Pengiklanan

Terdapat 3 jenis pilihan pengiklanan untuk anda setakat ini. Note: Iklan anda tidak diletakkan secara 'rotating' dan ianya fix untuk satu bulan.

MyBlogLog.com statistik

Pilihan 1 - Iklan Teks

Details: Sesuai untuk sites yang mempunyai budget yang rendah. Akan dapat clicks yang banyak sekiranya anchor text yang bagus dan tepat digunakan. Saya juga akan menolong anda memilih anchor text yang sesuai secara PERCUMA!
Kadar untuk sebulan: RM10
Remaining: 3 kekosongan

Pilihan 2 - Sidebar Ad

Details: Sesuai untuk sites yang mempunyai budget yang medium yang inginkan tempat yang ekslusif dalam blog ini. 125x125 banner adalah yang terbaik dari segi visibility. Saya akan buatkan banner untuk anda, PERCUMA!
Kadar untuk sebulan: RM25
Remaining: 1 kekosongan

Pilihan 3 - Sponsored Review

Details: Sponsored review atau satu post khas untuk website anda. Saya akan review dengan seikhlas yang boleh, dengan lebih dari 3 deeplinks dan ia akan berada pada frontpage blog ini dalam masa lebih dari 4 hari. Akan berada pada kedudukan teratas untuk tempoh 24 jam.
Kadar, one time fee: RM40


Jika anda berminat untuk mendapatkan traffic exposure, e-mail terus kepada saya di admin@ecovers2u.com

Buat Duit dengan e-book

Apa itu e-book?

E-book merupakan terma singakatan bagi 'electronic book' atau buku elektronik. Ia adalah 'buku' dalam bentuk digital. E-book bukanlah seperti buku-buku biasa yang terjual di kedai-kedai, tetapi buku yang hanya dijual menerusi internet.

Sifat-sifatnya sama seperti buku fizikal, mempunyai muka surat, muka hadapan, dan sebagainya. Cuma ianya adalah buku yang dibuat khas untuk kegunaan dalam komputer.

E-book biasanya dibaca menggunakan Adobe Acrobat Reader kerana formatnya dalam bentuk *.pdf.

Contoh muka hadapan sebuah e-book:



Apa itu PDF?

PDF adalah 'Portable Document Format', sejenis format dokumen. Sama seperti *.doc yang merupakan format bagi Microsoft Word.

*.doc biasanya boleh dibaca menggunakan Microsoft Word. Jadi *.pdf pula dibaca menggunakan Adobe Acrobat Reader.

Bagaimana cari duit dengan e-book?

Anda juga boleh mencipta e-book untuk dipasarkan dalam pasaran internet. Cari idea tentang konsep sesebuah e-book, cari market anda dan jual ke pasaran online.

Bahagian ini agak tricky sedikit, kerana anda perlu bijak memilih market untuk penjualan e-book anda. Cari idea tentang sesuatu yang diinginkan oleh pasaran dan boleh dijual.

Contoh:

Idea buat duit menerusi internet hangat di internet ketika ini. Mengapa tidak cuba buat e-book tentangnya dan jual secara online?

Buat kajian tentang sesuatu topik, jangan malas! :)
Ingat, kajian tentang sesuatu topik perlu menyeluruh termasuk peluang pasaran serta 'knowledge' anda tentang topik yang dibicarakan.

Cari pasaran

Lepas selesai buat ebook, cari pasaran untuk ebook anda. Banyak teknik untuk memasarkan ebook anda. Sebagai contoh, bina website sendiri dan promosikan menerusi forum-forum yang berkaitan dengan produk anda.

Promosi mesti dilakukan dengan betul supaya tak melanggar undang-undang forum dan elakkan promosi anda dikategorikan sebagai spam.

Bagaimana nak cipta ebook?

Jangan risau, nak cipta ebook tak sesusah yang anda sangkakan. Anda hanya perlu ada Microsoft Word dan Ghostscript. Saya telah pun membuat special report tentang cara-cara nak cipta ebook.

Lihat muka hadapan special report saya:



Anda boleh dapatkannya secara percuma di Cara Buat Ebook. Saya tak pasti sampai bila saya akan berikannya secara percuma. Jadi download cepat! :)

P.S Anda perlukan Adobe Acrobat Reader untuk membaca special report ini. Sekiranya anda tiada, ianya boleh didownload di sini.

Suka post ini? sila langgan RSS feed saya. Anda juga boleh langgan RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.



Bogel Bugil dan Telanjang

Jangan terkejut dengan title di atas ni, Ia lebih kepada cubaan saya untuk mendapat tempat teratas dalam keyword "bogel", "bugil" dan "telanjang" untuk search engine Google. Untuk pengetahuan, keyword bogel amat popular dalam carian search engine Google.

Jadi, jika anda seorang webmaster atau pembangun laman web, keyword "bogel", "bugil" dan "telanjang" ini amat penting dalam aspek mempromosikan website anda seterusnya untuk buat duit melalui blog anda.
Ini kerana, contoh saya ambil AdSense, semakin ramai traffic yang menjenguk ke blog anda, lagi tinggi kebarangkalian untuk klik AdSense ads.

Saya akan kongsikan beberapa teknik yang saya gunakan untuk optimizekan blog ini pada keyword "bogel" "bugil" dan "telanjang" pada anda pada post akan datang.

HTML Code Dalam Post

Penting untuk anda tahu bagaimana nak masukkan HTML code dalam post. HTML code adalah seperti a href, b, i, img src dan sebagainya.

Tetapi tag yang basic seperti ini telah disediakan diatas ruangan post. Walaubagaimanapun, anda boleh meletakkannya secara manual.

Blogspot

Untuk pengguna blogspot.com, jika anda ingin mengubah/meletakkan html code dalam post anda, hanya klik pada tab "Edit Html" yang terletak pada atas sebelah kanan ruangan penulisan anda. Selepas itu, masukkan kod html yang anda inginkan. Lihat imej di bawah:


Klik imej untuk view yang lebih besar

Wordpress

Jika anda pengguna wordpress, langkah yang sama juga digunakan seperti pengguna blogspot.com. Klik pada "write", dan pilih "code" untuk meletak atau mengubah kod html dalam post anda. Lihat imej di bawah:


Klik imej untuk view yang lebih besar


Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Featured Links

Jika anda seorang blogger/webmaster yang mempunyai site tentang topik cari duit atau buat duit melalui internet, peluang anda untuk berada dalam featured links blog ini adalah cerah! :)

Blog ini berada pada kedudukan no 1 dalam ranking Google untuk keyword cari duit dan no 3 dalam ranking yahoo untuk keyword cari duit online.

Lihat statistik-statistik di bawah:

MyBlogLog Report




Google Ranking




Yahoo Ranking



Klik imej untuk imej yang lebih besar.

Apa itu Featured Links?

Featured links adalah link ke website/weblog anda yang diletakkan di bahagian atas sebelah kanan muka hadapan blog ini. Tujuan featured links adalah untuk mempromosikan website anda secara natural tanpa perlu pembaca blog klik ke bahagian 'Partners' untuk melihat link ke website anda.

Featured links mencerahkan peluang untuk website/weblog anda mendapat traffic percuma dari blog ini.

Bagaimana ?

Hubungi saya dengan menekan 'Contact Me' dengan tajuk 'featured link'. Saya akan hubungi anda dengan kadar yang segera :)

Suka post ini? sila langgan RSS feed saya. Anda juga boleh langgan RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.


Remove Navigation Bar

Tips kali ini adalah untuk blogger yang menggunakan blogspot.com sebagai platform blog anda. Ikut beberapa langkah di bawah untuk menghilangkan nav. bar:

1) Login ke dalam account blogspot anda.
2) Pada Dashboard anda, pilih layout, kemudian klik pada tab template. Selepas itu, klik pada EDIT HTML, dan anda akan di bawa ke satu window baru lengkap dengan HTML code blog anda. Lihat imej:



3) 'Paste'kan CSS code ini di bahagian atas template code:

#navbar-iframe {
display: none !important;
}

Lihat imej di bawah:



4) Klik save template dan nav. bar anda sekarang dah hilang!

Suka post ini? sila langgan RSS feed saya. Anda juga boleh langgan RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.