Pemenang Contest Bulan Disember

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Seperti yang dijanjikan, keputusan pemenang contest bulan Disember sudah pun saya buat. Sebelum saya mengumumkan pemenang, ingin saya umumkan bagaimana saya menilai seseorang itu sebagai pemenang.

Format pertandingan ini adalah seperti cabutan bertuah. Anda menjadi peserta dengan men'subscribe' feed saya menggunakan email, dari situ saya akan memilih pemenang bertuah yang akan menerima RM40.

Jadi, disebabkan contest ini dibuat pada bulan Disember, iaitu pada akhir tahun 2007, saya mengambil no. 28 (menandakan tahun 2008) sebagai nombor cabutan bertuah untuk pemenang yang akan menerima RM40.

Jom kita lihat daripada list subscribers, siapakah yang menduduki tempat ke 28.










Klik untuk imej yang lebih besar.

Pemenang RM40 contest bulan Disember adalah pemegang email: rudly614[at]yahoo.com

Sila emailkan kepada saya nama dan akaun maybank atau cimb anda kepada admin[at]formulajutawan.com menggunakan email di atas. Tahniah!

Satu lagi contest akan saya adakan pada bulan Januari dengan hadiah yang lebih lumayan. Nak tahu apa? Stay alert dan selalulah kunjungi blog ini untuk update :)

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Penentuan semakin hampir!

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Hari ini merupakan hari kedua terakhir untuk anda yang belum lagi join contest bulan Disember yang saya langsung awal bulan lalu, kerana esok merupakan hari penentuan. Penentuan pemenang hadiah RM40.

Saya akan mengumumkan pemenang untuk pertandingan bulan Disember (plus minus) jam 11.59 malam waktu Malaya. Jika anda perasan, blog dah 2 hari tak update, saya sedang sibuk dengan sebuah projek untuk di'launch' tahun hadapan.

Apa projek tu?

Projek ni ada kaitannya dengan contest yang akan saya buat untuk bulan hadapan, jadi kalau nak tahu, kena stay alert dan terus sentiasa mengunjungi blog ini. Saya juga sedang mencari JV partners untuk projek ini, jadi jika anda berminat untuk JV dengan saya, Contact Me now!

Jika contest bulan Disember hanya untuk traffic dari Malaysia, saya buat perubahan sikit untuk contest bulan hadapan. Memandangkan ada traffic daripada luar negara yang datang ke blog ini, saya 'open'kan contest bulan hadapan untuk traffic dari Singapore dan Indonesia juga. Harap-harap sambutan menggalakkan daripada mereka.

Berbalik kepada contest bulan Disember, saya berterima kasih kepada semua yang telah menyertai contest ini. Sambutan yang saya terima amat menggalakkan dan lebih dari apa yang saya agak. Disebabkan itu, saya bercadang untuk buat satu lagi contest untuk bulan hadapan.

Jika anda seorang peserta contest bulan Disember, pastikan anda berada disini esok hari kerana mungkin anda adalah pemenangnya. Jangan lupa juga untuk join contest bulan hadapan, saya tak nak bagitau apa jenis contestnya, tapi ia semestinya sesuatu yang menarik dan hadiahnya juga boleh saya katakan disini amat lumayan.

Belum join? Sempat lagi ni kalau nak join, klik kat sini.

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

John Chow: "The Biggest Google Whores"

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

John Chow memang terkenal dengan kata-kata pedasnya. That's why I like him :). Dia merupakan salah seorang bloggers yang saya kagumi. Hari ni, semasa godek-godek blog beliau tentang tips-tips AdSense, terjumpa pulak tajuk "The Internet Biggest Google Whores".

Suspen jugak mula-mulanya, tapi lepas bukak post tersebut, baru tau post tu tentang 'special people' yang buat duit beratus ribu dollar sebulan dengan AdSense melalui kajian yang dibuat oleh John Chow sendiri.

Jom kita tgk listnya, dan jumlah duit yang berjaya di kutip mereka setiap bulan:

1) Markus Frind: PlentyOfFish.com - $300,000 / sebulan.

Markus Frind adalah seorang warga Canada yang merupakan pelopor kepada sebuah website 'online dating' percuma. Dia menerima lebih kurang 5 juta 'page views' sebulan. Hasil daripada user yang ramai, AdSense earning beliau satu hari mencecah $10,000.

Tak percaya? Pengkritik-pengkritik AdSense yang tak percaya semua bisu bila tgk check $900,000 Google untuk Markus. Check tersebut adalah earning untuk 2 bulan, menurut kata Markus.

2) Kevin Rose: Digg.com - $250,000 / sebulan

3) Jeremy Schoemaker - $140,000 / sebulan

4) Jason Calacanis: Weblogs, Inc. - $120,000 per month

5) David Miles Jr. & Kato Leonard - $100,000 per month

6) Tim Carter: AskTheBuilder.com - $30,000 per month

7) Joel Comm - $24,000 per month

8) Shawn Hogan – DigitalPoint.com $10,000 per month

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Tak nampak Iklan AdSense?

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Pernah mengalami pengalaman ini? Semua iklan AdSense tak keluar di browser anda? Panik juga saya apabila kena pengalaman yang sama semasa awal pembabitatan dengan AdSense dulu.

Tapi, lepas saya buat research dan bertanya di forum, masalah ini dapat diselesaikan dengan cepat dan tenang :). Ingatkan akaun AdSense dah kena ban dengan Google.


Tiga Sebab Iklan AdSense Tak Keluar

1) Akaun anda dah kena ban.
2) JavaScript tak enable.
3) Perisian anti virus anda block AdSense.


Akaun anda dah kena ban.

Untuk sebab yang ini, cara nak setelkannya tak lain tak bukan, adalah dengan menghantar sendiri email kepada Google bertanyakan masalah akaun anda. Tanya dengan sopan, kerana jika anda terjah macam tu je, mungkin Google pun malas nak layan :)

Sehingga hari ini, pihak Google tak pernah miss membalas sebarang pertanyaan yang saya tanya.

JavaScript tak enable.

Jika akaun anda tidak di ban, kemungkinan kedua adalah Javascript tak enable pada browser anda.

Untuk 'enable'kan javascript menggunakan browser Firefox:




















Pergi kepada Tools > Options > Pilih tab Content > Tick Enable Java

Untuk 'enable'kan javascript menggunakan browser Internet Explorer:

Pergi kepada Tools > Internet Options > Pilih tab Security > Klik Custom Level.




















Kemudian scroll down sehingga anda jumpa section "Scripting". Pilih 'enable' dan anda sepatutnya dah boleh tgk AdSense anda :).

Perisian Antivirus Block AdSense

Jika masih tak nampak juga iklan AdSense, cuba check perisian antivirus, spyware anda. Disebabkan saya menggunakan Kaspersky, jadi saya tunjukkan screenshot bagaimana nak setelkan problem ni menggunakan Kaspersky.

















Pergi kepada kepada Setting > Anti-Spy > dan un'tick' Enable anti-banner dan Enable popup blocker. Refresh browser anda dan iklan AdSense anda sudah kembali!

Anda boleh godek-godek bahagian "anti-spy" atau "internet security" jika anda menggunakan anti virus selain daripada Kaspersky.

Sedikit update tentang contest bulan Disember yang menawarkan hadiah RM40, masih tinggal 5 hari lagi sebelum contest tamat secara rasminya. Jika anda belum join, sila join sekarang!

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Buat Duit Dengan Ciao!

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Update: program Ciao! hanya terbuka kepada UK-resident yang mempunyai bank akaun di UK. Jadi, terlepas satu lagi peluang! Terima kasih Amirzie Zainal for the info.

Saya seronok melayari internet hari ini, kerana terjumpa satu lagi peluang buat duit yang akan saya kongsikan kepada anda. Satu lagi peluang buat duit yang saya maksudkan adalah Ciao!

Ciao! menggelarkan diri mereka sebagai "The Consumer Community". Semua review tentang produk-produk terkemuka dunia boleh dijumpai di sini. Handphone, Barangan electronic, Music, Travel dan banyak lagi.






*Imej ini adalah Hak Cipta Ciao!

Buat duit dengan Ciao!

Terdapat 3 cara untuk buat duit dengan Ciao!. Cara yang pertama adalah menulis review tentang sesuatu produk, dalam Bahasa Inggeris. Apabila members Ciao! yang lain baca dan 'rate' review tersebut, anda akan dibayar. Mudahnya buat duit dengan internet.

Cara kedua adalah mengambil bahagian dalam online survey yang dikendalikan mereka. Topik survey yang ada termasuklah buku, apa sarapan pagi anda?, produk kecantikan dan sebagainya.

Cara ketiga adalah melalui affiliate program, iaitu mengajak rakan anda untuk join Ciao! Ini sedikit menarik, kerana Ciao! menggunakan 'time attack' untuk affiliate programnya. Untuk 6 bulan pertama tempoh anda menjadi member dalam Ciao!, jika anda refer member melalui affiliate program dalam tempoh ini, anda akan mendapat 50% daripada komisen yang mereka dapat.

Menarik bukan kalo dapat join?

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Alique Blog

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Kalau kita perasan sekarang ni ramai bloggers di kalangan masyarakat Malaysia telah muncul. Bloggers yang muncul dalam pelbagai 'niche'. Saya suka melihat 'tumbuhnya' ramai bloggers dari Malaysia kerana ia merupakan satu cara bagi saya untuk mendapatkan kawan baru dan membolehkan kita ber'networking' sesama rakyat Malaysia.

Salah seorang daripada bloggers yang 'tumbuh' adalah alique. Sedikit sebanyak tentang blog alique, beliau bercerita tentang pelbagai 'niche'. Terdapat post tentang kereta, website design, prepaid plan, online storage dan bermacam-macam lagi. Beliau juga seorang peminat Forex (Foreign Exchange), salah satu cara buat duit secara online.








Jadi, jika anda seorang peminat Forex, kereta dan design, blog alique adalah tempat yang harus dikunjungi. Sedikit komen tentang blog alique, bagi saya, beliau perlu menitikberatkan soal content daripada images.

Kerana saya melihat blog alique lebih kepada blog yang menyampaikan sesuatu menggunakan gambar (melainkan alique memang mahu blognya sebegitu). Selain daripada itu, semuanya sudah cantik-cantik belaka :)

Singgah ke blog alique sekarang!


Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Contest Bulan Disember: Update

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

23 Disember 2007 - Tinggal 8 hari saja lagi untuk contest bulan Disember ini berakhir. Jadi, sedikit update untuk anda pembaca blog ini.

Sehingga 23 Disember, sambutan yang saya terima amat menggalakkan, terima kasih kepada anda yang memeriahkan contest ini. Untuk pengetahuan, contest ini memberi hadiah RM40 kepada pemenang.

Statistik daripada feedburner menunjukkan setakat ini terdapat seramai 54 subcsribers yang masuk contest bulan Disember ini. Jika ini kali pertama anda di sini, anda masih boleh join contest ini dengan subscribe feed blog ini menggunakan email anda. Lebih baik bertindak sekarang kerana tarikh tamatnya adalah 31 Disember 2007.

Untuk keterangan lebih lanjut sila lawat http://www.maricari-duit.blogspot.com/2007/12/menangi-cash-disember-ini.html

Join contest ini sekarang!

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Berapa Kuat MIMPI Anda?

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Saya ada terbaca artikel semalam tentang cabaran dan halangan yang terpaksa ditempuh oleh setiap internet entrepreneurs. Artikel tersebut memfokuskan tentang faktor ketahanan dan faktor masa.

Internet marketing/affiliate marketing/perniagaan internet memerlukan banyak masa dan usaha daripada anda "right at the beginning". Ia serupa seperti arnab dan kura-kura. Ada yang akan bermula dengan laju seperti arnab dan ada juga yang akan bermula seperti kura-kura, tetapi mereka yang "maintain steady pace" akan menang kemudian hari. Kebiasaannya, mereka yang bermula dengan laju tidak akan dapat menghabiskan perlumbaan, pancit di tengah jalan.

Inilah hakikat peniagaan internet. Ramai orang ingin jadi seperti JohnChow.com atau Shoemoney.com yang buat duit sampai $10,000 ke $20,000 sebulan. Tapi, ramai juga yang tak tahu berapa banyak usaha dan tenaga ditambah dengan "struggle" yang terpaksa dilalui kedua-dua bloggers ini sebelum berjaya. Saya juga fikir benda yang sama semasa baru mula dengan perniagaan internet. Tapi, lama kelamaan saya sedar bahawa masa setahun masih belum cukup untuk membina asas perniagaan internet. Sesiapa yang sanggup menunggu dan sabar akan dapat melihat hasilnya.

Berpa kuat MIMPI anda? Ada banyak peluang perniagaan internet diluar sana yang menanti sesiapa yang sanggup bekerja kuat dan berusaha. Adakah anda arnab atau kura-kura? Bina kredibiliti anda, relationship, masa dan usaha yang konsisten dan anda akan dapat pulangan yang besar seperti shoemoney mahupun John Chow.

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Mitos Perniagaan Internet

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

"The IM-Myth"

Adakah buat duit dengan internet hanya sekadar mitos? Adakah semua ini hanya helah belaka?

Russell Brunson baru-baru ini telah menulis satu report yang agak kontroversi mengenai perniagaan internet dan online marketing. Report yang ditulis ini amat menarik sekali dengan beberapa fakta yang tepat dibangkitkan. Report ini diberi percuma (sampai bila? saya tak pun tak pasti, jadi lebih download segera). Apakah yang ditulis beliau?

Banyak informasi yang berguna ditekankan oleh Russel Brunson dalam report ini. Antaranya, beliau menekankan cara bagaimana beliau buat duit 3 kali ganda dengan tidak menggunakan online marketing. Apakah caranya? Saya cadangkan anda download report peruma ini sekarang untuk mendapatkan jawapannya.



Baca keseluruhan report "The IM-Myth" ini sekarang, ianya 100% percuma, tiada caj tersembunyi dan ketahui cara bagaimana buat duit sebenarnya.

Download Report ini sekarang!


Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Percuma: 2 AdSense Wordress Themes

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Izzaldin Misri atau kodin sangat bermurah hati sempena menyambut kedatangan tahun baru ini dengan memberikan anda 2 themes wordpress yang menumpukan kepada iklan AdSense.
Saya sudahpun mencuba themes ini dan saya dapati ianya sesuai jika anda seorang yang cenderung buat duit dengan AdSense menggunakan blog berplatform wordpress.

Kelebihan Themes ini

Mempunyai 5 spot/tempat untuk iklan AdSense anda



Klik untuk view yang lebih besar.

Selain 5 tempat yang strategik untuk iklan AdSense anda, anda juga akan diberi header yang professional dan bercirikan high paying keyword. Apa yang boleh saya katakan adalah theme ini memang sesuai untuk semua jenis keyword yang anda target.

Juga, anda tak perlu susah payah nak adjust iklan anda punya postition, semua dah disetkan, anda hanya masukkan code adsense, dan semuanya dah ready.

Takkan 2 Themes je?

Sebenarnya banyak, ada 12 themes yang Izzaldin sediakan untuk anda, tapi dia hanya bagi 2 themes percuma. Yang lain tu, kena bayar. Tetapi, untuk tempoh masa terhad, Izzaldin hanya jual 12 themes dengan harga RM20 + bonus 85 niche sites khas untuk anda!

Jadi, apa tunggu lagi? download themes ini sekarang!

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

5 Perkara Yang Mungkin Anda Terlepas Pandang Tentang Blogging

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Ramai bloggers menyangkakan menulis blog ini sesuatu yang 'piece of cake' ataupun mudah dan ramai juga antara bloggers menyangkakan mereka boleh buat duit dengan blog dengan hanya beberapa bulan menulis blog. Lihat 4 perkara kat bawah ni, mungkin anda salah seorang yang dah terlepas pandang tentang perkara-perkara macam ni:

Bukan Mudah Nak 'Blogging'

Saya mengaku, saya sangkakan blogging nih adalah 'piece of cake' dan sesuatu benda yang paling mudah dibuat kat dunia ni. Yela, tulis je tentang sesuatu benda, lepas tu post. Tapi lepas beberapa bulan blogging, saya mula dapat email, komen dan soalan yang perlu saya jawab. Email dan soalan-soalan ini banyak sekali, dan saya perlu menjawab kesemuanya. Bukan mudah nak blogging kan?

Blogging Takkan Menjadikan Anda 'Sangat' Kaya

Memang boleh buat duit dengan blog, terutamanya menerusi ad network seperti Google AdSense, Bidvertiser, Text-Link-Ads dan sebagainya. Tapi, ia takkan menjadikan anda SANGAT kaya. Katalah anda dapat USD1 untuk setiap 400 visitors, pendapat saya, itu tak cukup untuk menjadikan anda kaya. Blogging hanyalah sebagai cara mempopularkan diri anda dan networking. Berlainan jika blog anda sangat popular, menerima 100K visitors setiap hari (sukar tu).

Blogging Bukanlah Skim Cepat Kaya

Kebanyakan orang fikir, jika mereka postkan article setiap hari dalam blog, mereka akan kaya cepat (Sebab mereka nampak ramai problogger seperti John Chow dan lain-lain, meningkat hasil pendapatan mereka setiap bulan). Tapi, hakikatnya anda tidak akan dapat buat begitu. Blogging bukanlah skim cepat kaya, jika anda kaji blog-blog probloggers ini, anda akan dapati mereka dah start blogging bertahun-tahun lamanya. Ya, BERTAHUN lamanya. Bukan sekejap-sekejap.

Blogging Perlukan Practice

Lagi lama anda blog, lagi bagus anda akan jadi. Blogging ni seperti belajar, lagi banyak anda blogging, anda jadi matang dan banyak perkara anda pelajari.

Jika anda ingin menjadi Problogger, anda kena practice. Tapi kena ingat, ia mengambil masa lama daripada yang anda fikirkan. Macam belajar, anda kena rancang dan aturkan strategi lebih awal dan ia mengambil masa untuk anda berjaya dalam setiap subjek.


Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Buat Duit Dengan Komen

Kemeriahan komuniti bloggers Malaysia ditambah lagi oleh satu lagi contest yang dilakukan di blog earncent. Contest yang diilhamkan oleh titaniumhijau (owner blog) ini agak unik sekali. Saya namakan contest ni dengan buat duit dengan komen :). FREE je, tak payah bayar

Satu lagi peluang kepada anda, pelayar-pelayar internet tegar di Malaysia untuk buat duit dengan Internet :). Siapa kata internet tak boleh buat duit?

Pertandingan Top Commentor 2007 di Blog Earncent

Anda diberi masa selama sebulan untuk mengumpul sebanyak mana komen yang boleh (komen-komen anda hendaklah tentang post-post di blog earncent). Tarikh berkuatkuasanya pertandingan ini adalah 10hb Dis. 2007 dan tarikh tamatnya adalah pada 10 Jan. 2008.

Pertandingan ni memerlukan beberapa syarat seperti anda mestilah ahli yang berdaftar, mesti ada akaun maybank, mesti pakai satu username sahaja dan beberapa peraturan lagi. Untuk mengetahui peraturan-peraturan pertandingan ini, sila rujuk earncent blog.

Apa yang saya nak beri perhatian sedikit kat sini, sudah tentu hadiahnya.

Hadiah yang ditawarkan cukup lumayan, antaranya:

Hadiah Pertama

- RM40.00 atau Dapat PERCUMA Service PENGAKTIFAN untuk Akaun Paypal menggunakan VCC. Terutamanya yang tak verified atau yang tak ada akaun Paypal lagi.

- LAYAK Dapat Off SEPARUH Harga Service PENGAKTIFAN untuk Akaun Paypal menggunakan VCC.

Hadiah Kedua

- RM20.00 atau Dapat SEPARUH Harga Service PENGAKTIFAN untuk Akaun Paypal menggunakan VCC. Terutamanya yang tak verified atau yang tak ada akaun Paypal lagi.

- LAYAK Dapat OFF RM10 untuk Service PENGAKTIFAN untuk Akaun Paypal menggunakan VCC. Terutamanya yang tak verified atau yang tak ada akaun Paypal lagi menggunakan VCC

Hadiah Ketiga

- RM10.00 atau Dapat OFF RM10 untuk Service PENGAKTIFAN untuk Akaun Paypal. Terutamanya yang tak verified atau yang tak ada akaun Paypal lagi.

- LAYAK Dapat OFF RM5 untuk Service PENGAKTIFAN untuk Akaun Paypal. Terutamanya yang tak verified atau yang tak ada akaun Paypal lagi

Hadiah Keempat

- Dapat RM5.00 sahaja ke akaun Maybank atau Paypal.

Jadi? Apa tunggu lagi? Cepat register untuk masuk pertandingan Top Commentor Contest 2007 di blog earncent sekarang!

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Update Contest Bulan Disember

Jika anda pertama kali memasuki blog ini, saya telah pun menganjurkan contest untuk bulan Disember pada 1 Disember yang lalu. Iaitu, peluang Menang RM40 dengan hanya subscribe full RSS feed blog buat duit ini.

Jadi, hari ni, nak bagi sedikit update untuk contest yang saya buat untuk bulan Disember. Pertama sekali, sambutan yang diterima amat menggalakkan dari pembaca blog. Terima kasih daun keladi :).

Setakat 13 Disember, ada 51 subscribers atau peserta yang join contest ini, tapi hanya 35 yang verify email mereka. Jika anda baca pengumuman tentang contest "Menangi Cash Disember ini", syarat utamanya adalah email anda mestilah diverifykan.

Jika email anda tidak verify, jadi anda secara automatik tidak tersenarai sebagai peserta. Kalau anda dah join, tapi belum verify, lakukan sekarang sebab tempoh contest masih panjang, iaitu sehingga 31 Disember 2007. Kepada yang belum register untuk contest ini, join sekarang!!

Maklumat lanjut tentang contest ini boleh dibaca di http://www.maricari-duit.blogspot.com/2007/12/menangi-cash-disember-ini.html

Suka post ini? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Jeremy Schoemaker dedah rahsia

Saya ke blog Shoemoney hari ini dan terjumpa post yang lama saya cari. Jeremy Schoemaker dedahkan rahsia bagaimana dia buat duit sebanyak $100K dengan AdSense. Jumlah itu hanya untuk bulan Ogos 2005, yep hanya untuk satu bulan.




Di bawah ini adalah Q & A dalam blog beliau.

  • 1) How much of the check was profit?

    At the time my expenses were 1 server @ 299$ per month for hosting. I would say atleast 130k was profit.

  • 2) How much of the traffic was pay per click?

    None of it was pay per click. Back then I did not know anything at all about pay per click.

  • 3) Where did all your traffic come from?

    About 70% of the traffic was direct 15% from search engines and 15% from referrals.

  • 4) How much traffic did the site get to get that much money?

    About 75k uniq per day.

  • 5) Why did you get a paper check and not wire?

    Back then Google did not do wire transfers for amounts of $10,000.00

  • 6) Do you think its possible to still earn that kind of revenue? (most often asked question)

    Yes.

  • 7) How long did it take to make revenue?

    I never tried to make any money the first 1.5 years it was running. I just concentrated on providing a good service. About 2 years after I started the site It started to do good revenue from AdSense


Bukan sahaja gambar check, beliau juga letakkan AdSense report untuk bulan Ogos dengan kebenaran Google. Lihat di bawah:




Cuba convertkan duit tersebut dalam Ringgit, anda bayangkan apa saya bayangkan? :)

Suka post ini? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Make Money

List dibawah adalah list ad network dan affiliate program yang telah saya gunakan untuk menjana pendapatan secara online. Saya telah menggunakan kesemua list dibawah dan saya rekemen anda juga buat perkara yang sama. Melalui pengalaman saya, mereka 'provide' servis yang bagus dari segi costumer support dan yang paling penting, payment yang tepat pada masanya.

Google AdSense
Merupakan salah satu ad network yang popular dan konsisten ketika ini. Google AdSense merupakan elemen yang penting jika anda ingin buat duit melalui blog dan sebagainya. Google display text link dan iklan image yang berkaitan dengan content blog/website anda. Jika pengunjung website anda klik iklan tersebut, anda akan mendapat percentage mengikut berapa pengiklan bayar pada Google.




Bidvertiser
Ia program yang sama seperti Google AdSense tetapi satu perbezaannya adalah had pengeluaran duit yang rendah, iaitu sebanyak USD10 berbanding AdSense sebanyak USD100. Ia sesuai kepada small bloggers yang baru berjinak-jinak dengan PPC (Pay-Per-Click).

Sign Up for Bidvertiser

DealDotCom
Merupakan two-tier affiliate program. Jika anda 'refer' orang lain untuk join DealDotCom dan mereka register free account, mereka adalah dibawah anda. Jika mereka beli apa-apa daripada DealDotCom, anda akan dapat komisen sebanyak 35%. Anda juga akan dapat 15% komisen jika second tier anda membeli melalui DealDotCom.

Sign Up for DealDotCom

AuctionAds

AuctionAds adalah program yang meletakkan barang yang dilelong di eBay dalam website anda. Ia adalah affiliate program. Sebagai contoh, jika anda memilih untuk meletakkan lelongan tentang handphone, barang-barang berkaitan handphone yang dilelong akan di'display'kan dalam website anda. Jika pengunjung anda membeli produk tersebut, anda akan dapat percentagenya.

Sign Up for AuctionAds

Kongsikan program buat duit yang anda pernah cuba?

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Free Backlink Batch #1

Dapatkan traffic percuma ke blog anda melalui blog ini dengan review blog buat duit.
Untuk memudahkan anda untuk melihat review tersebut, saya akan postkan disini blog yang telah pun membuat review tentang blog buat duit.

Tun Shah
Lankapo.Com

Sila lihat review-review ini dan kalau boleh hantarkan komen anda sekali.

Jika anda tidak berpeluang untuk masuk contest free backlink Batch #1 ini. Masih ada masa lagi, klik sini untuk informasi.

Sedikit info tentang contest yang membolehkan anda menang RM40 iaitu Menangi Cash Disember ini, amat menggalakkan sekali penyertaan dari semua pihak, terima kasih. Jika anda belum lagi join contest ni, sila join sekarang! Tarikh tutup penyertaan adalah pada 31 Disember 2007

Suka post ini? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Buat Duit Dengan Ebook part2

Tiga Cara Mudah Cipta Ebook yang ditulis oleh saya amat menggalakkan sekali jumlah downloadnya. Selepas 6 bulan pelancarannya, saya telah berjaya mengumpul subscriber untuk ebook itu seramai 72 orang. (Walaupun tiada publisiti melalui iklan).

Jika ini pertama kali anda melayari blog ini, anda boleh baca post tentang Buat Duit Dengan Ebook Part1.

Ebook Sebagai Medium Mendapatkan Traffic & Buat Duit Online

Penggunaan ebook bukan sahaja untuk mendapatkan traffic, sebaliknya ia untuk anda buat duit secara online. Tujuan utama saya memberikan ebook Tiga Cara Mudah Cipta Ebook secara percuma adalah untuk mendapatkan traffic ke blog saya.

Dalam masa yang sama, blog ini buat duit dengan lambakan traffic yang datang dari ebook tadi (melalui klik iklan dan sebagainya).

Jika anda tidak mempunyai blog/website, anda masih boleh buat duit dengan meletakkan affiliate link dalam ebook tersebut. Meletakkan affiliate link dalam ebook bukanlah satu perkara yang baru. Ia telah lama dipraktikkan.

Fakta Nombor

Situasi A, Katalah anda mengambil keputusan untuk menjual ebook tersebut dengan harga RM65 (sebagai contoh). Tanpa sebarang pelaburan dalam mengiklan ebook tersebut dan usaha mempromosi, mungkin menyebabkan tidak ramai membelinya.

Situasi B, anda memberikan ebook anda secara percuma, percayalah cakap saya, jika anda memberikan sesuatu secara percuma, anda tidak perlu berusaha lebih untuk mengiklankannya. Sambutan yang diterima amat menggalakkan. Saya dapat 72 subscribers hanya melalui SEO dan sedikit signatures di forum.

Katakan satu daripada affiliate anda memberikan komisen sebanyak $25 per sign up. Bayangkan kalau 250 orang yang mendownload ebook anda semuanya sign up atas nama anda. Banyak jumlahnya tu.

Ebook percuma bukan hanya untuk membawa traffic kepada blog/website anda, tapi juga sebagai lubuk buat duit jika anda 'monetize'kan sedikit ebook percuma anda. Saya akan terus mencipta ebook dan memberikannya secara percuma sebagai salah satu langkah buat duit online. Bagaimana anda?

Download Langkah Mudah Cipta Ebook

Suka post ini? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Exchange link, membantu atau tidak?

Sejak kebelakangan ni, melalui forum-forum dalam dan luar yang saya join kebanyakkannya membicarakan pasal kaedah 'exchange link' iaitu satu kaedah SEO untuk menaikkan ranking dalam kedudukan search result Google.

Kebanyakan mereka berdebat tentang cara ini yang dah tak efficient lagi dengan rules Google yang baru. Mereka menganggap kaedah bertukar-tukar link dah tak sehebat dulu.

Eksperimen

Jadi, untuk mengesahkannya, saya mengambil langkah untuk mengeksperimenkan perkara ni. Saya nak tengok sendiri keputusannya sama ada bertukar-tukar link baik untuk ranking atau sebaliknya.

Pertengahan bulan November, saya mula mengeksperimenkan blog buat duit ni dengan bertukar-tukar link dengan beberapa blog lain yang kebanyakkannya dari Malaysia (sebab blog ini berbahasa Melayu). Saya optimizekan blog ini dengan keyword buat duit dan cari duit melalui beberapa teknik SEO.

Keputusannya















Ini adalah statistik yang saya dapat daripada MyBlogLog.com tentang kadar datangnya pembaca, klik dan page views. Statistik ini dikeluarkan hanya untuk satu hari, jadi hari besoknya, statistik ini akan di reset kepada kosong semula.

Menurut MyBloglog.com, pada hari itu, blog saya mempunyai 47 pembaca, 85 page views dan 20 offsite klik.






Ketika saya 'printscreen' kan page statistik di mybloglog.com, klik dah naik ke 22 dan page views dah naik ke 87, cepat bukan? :).

Dari Mana Datangnya 47 Pembaca?

Ia semua adalah hasil daripada aktiviti saya bertukar-tukar link dengan blog-blog yang lain. Dengan bertukar-tukar link, saya telah berjaya menaikkan ranking Google dan Yahoo blog buat duit ini. Google dan Yahoo menjadi penyumbang kepada traffic blog ini selain dari 'direct' traffic. Jom kita lihat dari mana datangnya visitors blog saya.















Anda dapat lihat kebanyakan traffic yang datang adalah daripada Google dan Yahoo selain daripada blog-blog yang saya exchange link. Kedudukan ranking blog ini di Google dan Yahoo juga amat baik hasil daripada pertukaran link ini.

Blog ini berkedudukan no. 1 dalam Yahoo untuk keyword buat duit online, no. 3 untuk keyword cari duit online

Manakala di Google.com.my (Keputusan untuk Bahasa Malaysia), blog ini berkedudukan no 1 untuk keyword cari duit, buat duit online, cari duit online. dan berkedudukan no 4 untuk keyword buat duit.

Secara peribadi, saya masih merasakan bertukar-tukar link adalah satu teknik yang bagus untuk manaikkan Search engine ranking.

Anda Bagaimana?


Suka post ini? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Free Backlink

Jika anda seorang yang mahir tentang SEO ataupun Search Engine Optimization pasti tahu akan kepentingan backlink untuk menentukan ranking Google website/blog anda.

Salah satu cara Google menilai sistem rankingnya adalah berdasarkan jumlah dan kualiti backlink yang diterima sesuatu website. Lebih banyak backlink lagi tinggi kedudukan sesuatu website dalam ranking Google. Backlink dilihat sebagai undi untuk sesuatu website.

Analoginya adalah seperti sistem pilihan raya. Semakin banyak orang mengundi, semakin cerah peluang untuk menang. Jadi, semakin banyak backlink, semakin tinggi kedudukan anda dalam ranking Google.


Apa itu Backlink?

Backlink ataupun Inbound link adalah link yang dipointkan ke sesuatu website dari website lain. Sebagai contoh:

ecovers2u.com

Link di atas adalah Inbound link untuk website ecovers2u.com dan Outbound link bagi blog ini. Jadinya, saya seperti membuat undi untuk website eCovers2u.com kepada Google.

Google akan mengesan aktiviti ini dan mengambil kira kualiti website saya, jika website saya berkualiti, website eCovers2u.com akan naik dalam ranking Google.

Free Backlink

Jika anda mempunyai website atau blog, saya memberi tawaran istimewa kepada anda untuk mendapatkan free backlink dari blog ini. Untuk pengetahuan, blog ini berkedudukan no. 1 dalam ranking Google (Malaysia, iaitu google.com.my kategori Bahasa Malaysia) untuk keyword "Cari duit", "Buat duit online", "cari duit online" dan berkedudukan no. 5 untuk keyword "buat duit".

Jika kedudukan blog ini diambil kira, ia sangat berkualiti dari segi linknya.

Bagaimana nak dapatkan Free Backlink

Jika anda berminat mendapatkan free backlink daripada blog ini, hanya hubungi saya pada ruangan Contact dengan tajuk "free backlink" dan saya akan membalas dengan kadar segera >:)

Oh, Sedikit info tentang Menangi Cash Disember ini, amat menggalakkan sekali penyertaan dari semua pihak, terima kasih. Jika anda belum lagi join contest ni, sila join sekarang! Tarikh tutup penyertaan adalah pada 31 Disember 2007

Suka post ini? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Complain Google

Tahukah anda, anda boleh complain kepada Google kalau anda tak puas hati tentang search result mereka?

Katalah anda taip 'keyword' cari duit dan tak puas hati dengan resultnya, scroll down sampai bawah page Google dan cari perkataan 'Dissatisfied? Help us improve'

Lihat imej: (Klik untuk view yang lebih besar).














lepas tu keluar satu box untuk anda bagitau pendapat anda tentang search result keyword 'cari duit'. Saya percaya Google takkan lihat satu persatu complain secara terperinci. Tetapi, staff mereka pasti akan tgk sekali lalu dan pastikan anda menulis sesuatu yang menarik jika nak complain!

Update tentang contest menangi cash disember ini, penyertaan amat menggalakkan setakat post ini ditulis. Jadi, jika anda belum menyertainya, bertindak sekarang! Join contest ini.

P.S: Suka post ini? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Menangi 'Cash' Disember ini!

Saya selalu teringin nak buat contest untuk anda yang sentiasa meluangkan masa berharga anda dalam blog ini. Puas fikir, akhirnya saya dapat satu idea untuk buat satu contest dan berikan hadiah kepada anda.

Contest ini mungkin saya akan teruskan untuk bulan-bulan seterusnya bergantung kepada 'feedback' yang saya dapat untuk percubaan pertama ini.

Harap-harap 'feedback' yang diterima positif dan jika positif, saya tak teragak-agak buat lagi contest untuk anda dan bagi hadiah yang lagi lumayan :)

Bulan Disember ini, ada satu contest istemewa untuk anda pembaca setia blog ini. Apakah pertandingannya? Berapa habuannya? Kena bayar ke?

Tak payah bayar nak masuk contest ni. Ia adalah 'Absolute Free' :)

Untuk membolehkan anda berpeluang memenangi RM40 cash, apa yang anda perlukan adalah men'subscribe' full RSS feed blog ini. Caranya dengan memasukkan e-mail anda dan jadi subscriber blog ini. Mudah bukan? Langgan je dah boleh dapat RM40 :). Untuk melanggan, klik kat sini. Lepas tu, satu link untuk verify email anda akan dihantar terus ke alamat email anda. Jangan lupa untuk verify kan e-mail anda.

Dan jangan lupa reply dalam post ini email yang anda gunakan untuk melanggan RSS feed blog ini. Oh, sebelum itu, nak bagitau pemenang akan dipilih seorang sahaja.

Pemenang tempat kedua pula akan diberi satu tempat khas dalam blog ini untuk mengiklankan produk/website beliau untuk tempoh 3 bulan. Jadi apa tunggu lagi? Subscribe sekarang!

Saya akan melakukan cabutan bertuah daripada list yang akan ditutup penyertaannya pada 31 Disember 2007. Keputusannya akan saya umumkan dalam blog ini pada 1 Januari 2008. Pemenang akan dihubungi melalui e-mail selepas pengumuman dibuat menerusi blog.

Anda hanya perlu melanggan sekali, percubaan untuk melanggan lebih tidak akan memberikan anda kelebihan dan akan dibatalkan penyertaan :)

Good luck everyone! Dan jika anda tak menang, jangan risau, 'contest' ini akan ada lagi pada masa akan datang. Tunggu dan pastikan diri anda di update melalui full RSS feed.

Suka post ini? sila langgan RSS feed saya. Anda juga boleh langgan RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.