Perasan ada ads kat blog cari duit?

kalo korang perasan, aku ada letak beberapa ads kat blog ni untuk tempoh beberapa bulan lepas. Yup, itu memang ads, bukannya banner kosong :). untuk pengetahuan korang, aku saja buat eksperimen tentang berapa banyak aku boleh dapat dengan produk-produk CPM ni memandangkan blog cari duit ni mendapat ramai visitor yang konsisten pada setiap hari.

Sedikit pasal CPM, CPM ini adalah pengiklanan berasaskan view. Secara detailnya, CPM adalah cost per thousand (dimana M adalah roman numeral bagi 1000). Contohnya setiap 1000 kali website anda dikunjungi UV (unique visitor), anda akan dibayar $2 (bergantung kepada advertisers).

Jadi, selepas beberapa bulan aku letak produk berasaskan CPM dekat blog cari duit ni, konklusinya, produk ini tak berapa sesuai untuk blog ini. Walaupun blog ini menerima ramai UV, tapi tak cukup ramai lagi untuk profit dalam CPM.

Produk ini sesuai diletakkan dalam blog atau website yang betul-betul mempunyai ramai UV, contohnya 15000 UV daily. Baru akan profit dengan produk ini. Jadi, aku dah buang semua produk-produk CPM ni dari dalam blog ni. Mungkin aku akan cuba dalam website aku yang lain.

Sedikit perkembangan tentang guest post, berminat untuk letakkan post korang dalam blog ini? sila emailkan post-post korang dekat norhafidz[at]gmail.com. Gantikan [at] dengan @. blog ni baru je exceeds 500 subscribers. Aku berterima kasih banyak kepada yang subscribe.

Macammana dengan korang? ada yang profit from CPM?

Kepentingan Minisite Dalam Pemasaran Internet

Guest Post: Catzer

Tahukah anda apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan laman web yang dikategorikan sebagai minisite? Di internet, terdapat pelbagai jenis konsep laman web iaitu laman web berkonsepkan shopping cart, content management, blog dan sebagainya.

Namun demikian, tahukah anda laman web yang paling menguntungkan untuk pemasaran internet anda adalah laman web yang berkonsepkan minisite? Ribuan usahawan internet di seluruh dunia menggunakan minisite sebagai laman pemasaran yang paling utama untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan mereka di internet.

Ini adalah kerana minisite telah diakui mempunyai kekuatan dalam menarik perhatian pengguna internet untuk memberi respon terhadap perkara yang dipasarkan menerusi laman minisite.Mengapa saya katakan sedemikian? Ini adalah disebabkan kepentingan pembinaan minisite adalah menjurus atau memfokus kepada 1 jenis tumpuan pemasaran sahaja. Jika lain – lain jenis laman web sebagai contoh shopping cart, anda akan menghidangkan pelawat dengan pelbagai jenis produk dalam satu masa.

Sebaliknya, penggunaan minisite pula adalah bersesuaian kepada pemasaran 1 jenis produk atau perkhidmatan sahaja. Anda perlu memastikan setiap kelebihan produk dan manfaat yang bakal pengguna perolehi hasil daripada penggunaan produk tersebut harus diceritakan dengan jelas pada laman minisite.

Perkara ini dapat menarik perhatian pengguna untuk mengetahui lebih lanjut berkaitan produk yang anda pasarkan seterusnya membuat keputusan untuk membeli produk anda.Oleh itu, jika anda belum lagi memiliki sebarang laman pemasaran minisite dan tak tahu cara membinanya, maka saya amat mengesyorkan anda untuk segera membina laman web berkonsepkan minisite anda.

Anda boleh gunakan laman minisite ini untuk mendapatkan senarai prospek, menghasilkan jualan, memberi produk untuk didownload dan sebagainya. Saya tak mahu bercerita panjang, apa kata anda lihat sahaja ke URL berikut untuk maklumat lanjut: Panduan Minisites

Keyword Research - Mengapa dan Bagaimana

Anda mungkin pernah mendengar terma yang menyuruh anda melakukan "Keyword Research" sebelum membina sesebuah empayar online. Apakah maksud "Keyword Research" sebenarnya? Perlukah sentiasa melakukan "keyword research" sebelum memulakan bisnes online?

Bagi aku, "keyword research" amat penting apabila korang mula untuk SEO (Search Engine Optimization) dan SEM (Search Engine Marketing)kan website korang. Terma "keyword research" itu bermaksud membuat kajian tentang sesuatu keyword samada ia masih boleh di 'beat' atau tidak. Jika boleh, langkah seterusnya adalah mengaplikasikan SEO ke atas website anda.

Bagaimana menganalisis Keyword?

Banyak tool-tool yang boleh digunakan untuk membuat analisis keyword / keyword research. Sudah tentu, aku dan korang semua suka kepada tool yang percuma. Walaupun percuma, tak bermakna kualiti output yang diberikan adalah rendah, sebaliknya ia sama saja. Tool yang biasa aku gunakan untuk menganalisis keyword adalah Google Keyword Tool.

Anda hanya perlu menaip keyword yang anda ingin target, kemudian Google akan memberikan keputusan tentang jumlah carian yang dilakukan oleh pengunjung Google. Harus diingat, keputusan yang diberikan adalah berdasarkan search engine Google sahaja.

Jika sesuatu keyword itu agak mustahil untuk bersaing, contohnya, result yang keluar untuk sesuatu keyword itu adalah terlalu banyak, maka penyelesaiannya adalah SEM, iaitu membayar search engine untuk meletakkan website anda dibawah sponsored ads. Berbeza dengan SEO, kaedah ini memerlukan anda mengeluarkan budget untuk mendapatkan traffic.

Proper Planning dan ROI

Semalam aku belajar satu subject menarik dalam course aku, iaitu Project Management. Sangat menarik sebab subject ini ada kaitan dengan business, walaupun major aku adalah Engineering.
Aku pernah cuba buat semua kerja bersendirian, termasuk mereka bentuk web jualan dan coding php untuk form. Memang bagus kalau tahu buat semuanya, tetapi sebenarnya, ia merupakan satu kesilapan BESAR. Mengapa aku kata begitu?

Untuk sesuatu project, mesti ada goal, objective, ROI (Return of Investment), proper schedule dan sebagainya. Baru-baru ini, aku baru launch satu projek eBook untuk jualan. Dalam kes ini, ROI aku sangat tinggi kerana aku hanya membelanjakan sebiji domain sahaja (yang bernilai RM30). ROI aku melebihi 700%, tetapi, kerana itu, masa yang di ambil untuk melebihi 4 bulan untuk menyiapkan projek ini. Nampak dimana silapnya? sedangkan 4 bulan terlalu lama untuk hanya sebuah projek. Jika 4 bulan itu aku boleh siapkan 4 projek, dan keempat-empatnya menyumbangkan jualan, ROI aku akan jadi 'times by four'.

Walaupun ROI tinggi, aku boleh dapat lebih daripada itu jika aku melakukan 'proper scheduling'. Iaitu mengupah orang lain buat web jualan, php sbgnya, dan selebihnya seperti iklan dan promosi. Hasilnya akan lebih baik dan aku boleh menumpukan lebih banyak perhatian untuk projek-projek akan datang.

Walaupun kesilapan besar ini amat lambat aku sedari, tetapi korang juga harus 'aware' bahawa usahawan adalah orang yang pandai buat duit melalui proper planning, bukan pandai buat semua benda :)

Jangan lupa 'validate' subscription anda.

Alhamdulillah, setakat ni, ada 339 subscribers yang melanggan post-post dalam blog ini. Setelah hampir 2 tahun blog ini dibangunkan, berjaya juga dapat jumlah macam tu. Tetapi, menurut Feedburner.com jumlah sebenar subscriber blog buat duit ini adalah: Total Subscribers: 516. Tetapi count yang ada pada chicklet hanyalah 339 orang subscribers.

Ini adalah kerana selebihnya subscriber tidak 'validate' email mereka. Mungkin 'email verification' dari feedburner.com tercampak ke dalah spam folder ataupun lupa untuk 'validate' langganan.

Jadi, lepas ni, kalau nak subscribe pastikan korang semua validate email korang untuk mendapatkan post-post daripada blog ini terus ke email korang.

Cara-cara untuk subscribe

  • Masukkan email anda ke dalam ruangan langganan di atas.
  • Masukkan 'captcha' iaitu huruf-huruf dalam box yang ditunjukkan untuk tujuan menghalang spam.
  • check email anda, pastikan ianya dari feedburner.com dan klik pada 'validation url'
Aku rasa, kebanyakkan subscribers terlupa pada step yang terakhir. Oleh itu, jadi subscriber yang tidak di'validate'. Semua post-post terbaru tidak dihantar kepada mereka. See? betapa ruginya tak validate subscription :)

Tool yang sangat berharga dalam perniagaan Internet

Assalamualaikum, Salam Sejahtera

Saya AmmarZahar dari Perniagaaninternet.com/blog

Saya ingin berkongsi dengan semua pembaca maricari-duit.blogspot.com
mengenai Autoresponder.

Sudahkah anda mempunyai autoresponder?

Ni bukannya soalan iklan ya. Hehe. Sebelum anda menjawab soalan tersebut,
suka saya ingatkan kat anda bahawa mailing list itu adalah duit anda.
Saya pasti topik mailing list dah pun disentuh dalam blog ni.

Zaman sekarang dah berubah.Mungkin dulu, orang beli kat website hanya lihat testimonial
untuk mempercayai produk tersebut samada berkualiti ataupun tidak. Tapi sekarang,
banyak usahawan internet dilahirkan setiap hari. Err..maksud saya
semakin banyak orang yang menceburkan diri dalam bidang perniagaan internet.

Bila semakin banyak perniagaan internet muncul, orang ramai mula sedar mereka perlukan
kepastian yang lebih untuk membeli. Anda pun begitu kan?

Jadi, sebagai usahawan internet yang ingin meyakinkan pengguna, autoresponder
menjadi tools yang wajib dalam menjalankan perniagaan internet. Maksudnya, jika
anda nak buat sesuatu promosi ataupun berniaga di internet,anda perlu meyakinkan
bakal pembeli anda tentang produk anda banyak kali. Saya sendiri tidak akan
terus membeli sesuatu produk dengan hanya sekali tengok je. Ramai yang begitu.

Jadi bagaimana nak yakinkan orang yang tak terus membeli ni ya??

Jawapannya kumpul email mereka dan hantarkan beberapa email kepada mereka. Selitkan
tips-tips bermanfaat dalam email anda tersebut.Pasti keyakinan mereka akan meningkat.

Nak kumpul email orang ni ada banyak cara. Boleh je mintak email di Friendster atau
Myspace. Tapi, macam mana nak hantar email dengan sekaligus dan mengumpul email tanpa
meminta-monta? Senang saja. Anda perlulah memiliki Autoresponder :)

Baiklah, kalau anda perlukan panduan tentang Autoresponder ni, boleh download ebook
PERCUMA dari saya iaitu Rahsia Squeeze Page. Bukan saja saya ajar tentang Autoresponder secara percuma, malah saya akan ajar step-by-step nak buat squeeze page. Nak tau lebih banyak, boleh pergi ke blog saya. Kita jumpa disana!:)

JV Partners

Jika anda sudah mempunyai produk (samada digital mahupun fizikal, apa itu produk digital dan fizikal?), juga mempunyai web jualan, perkara seterusnya yang perlu anda buat adalah "menguatkan network" anda. Dalam apa-apa perniagaan, networking adalah penting untuk mendapatkan "potential customer".

JV Partner

JV atau pun joint venture adalah istilah yang digunakan untuk bekerjasama dengan pengusaha perniagaan yang lain. Penting untuk anda mencari JV sebelum pelancaran produk untuk pelbagai tujuan. Tujuan paling utama adalah promosi dan potensi pembeli. Melalui beberapa JV yang 'besar', anda sudah berjaya mengurangkan kos untuk promosi produk anda kepada beribu orang.

JV yang 'besar' bermaksud mereka (pengusaha perniagaan) yang mempunyai subscriber yang banyak dan mempunyai pengikut yang setia, juga yang sudah 'establish'.

Bagaimana mencari JV Partner?

Ia bergantung kepada niche anda, apa yang biasa aku lakukan adalah search di Google tentang blog yang berkaitan dengan produk aku. Ia juga bergantung kepada kebolehan anda untuk 'close deal'. Selalunya JV partner juga inginkan 'win-win situation', jadi beri sesuatu yang boleh menarik perhatian JV partner untuk bekerjasama dengan anda.

www.TL.my - Pemendek Domain dari Malaysia



ww.tl.my - Pemendek Website No 1 Malaysia

Sebagai seorang blogger mahupun pengusaha online, penggunaan nama domain yang pendek dan mudah di ingati amat penting, contohnya macam maricari-duit.blogspot.com ni aku jadikan duit.tl.my, supaya mudah orang ingat.

Nampak macam tak penting, tapi sebenarnya nama domain yang menarik dan simple menyebabkan kehadiran 'repeating visitors' (bagus dari segi marketing). So, hari ini aku nak share tentang satu laman web Malaysia pertama yang membolehkan korang menggunakan nama domain yang mudah diingat dan simple. Mereka menawarkan khidmat 'memendekkan' nama domain korang dengan menggunakan extension TL.my.

Katalah anda memilih nama domain anda duit-online-sekarang.blogspot.com, anda boleh ringkaskan nama domain ini dengan extension .TL.my -> duitonline.TL.my.

Kelebihan menggunakan TL.MY ialah:
  • Memudahkan pengguna blog @ laman web anda nak ingat lamanweb anda.
  • Lebih menarik menggunakan TL.MY dari nama.blogspot.com atau nama.wordpress.org
  • Nama itu akan menjadi hak anda untuk selama-lamanya tanpa perlu bayar apa-apa.
  • Nama-nama TL.MY ini boleh dilistkan dalam Yahoo dan Google search.
  • Anda boleh menggunkan TL.MY untuk mana-mana website anda tak kiralah blog,website free hosting ataupun profile anda di Friendste atau Myspace.

Perkhidmatan yang ditawarkan mereka adalah percuma. Setakat ini domain extension yang ada adalah *.TL.my. Kalau nak tahu update terbaru atau nak tanya apa-apa masalah, boleh lawat blog mereka di http://www.blog.tl.my

Ringkaskan nama domainkorang sekarang!

Boleh ke Buat Duit Kalau Beri Barang Percuma?

Secara peribadi, aku pernah menggunakan teknik beri produk secara percuma kepada orang ramai. Cara ini amat bagus dan berkesan sekali untuk mengumpul email list dan dikenali sebagai email marketing. Melalui cara ini, korang akan dapat membina email list anda sendiri menggunakan produk yang diberi percuma kepada orang ramai.

Sedikit Sebanyak Tentang Email List.

Satu website mudah dan ringkas atau 'squeeze page' akan dibina oleh Internet Marketer untuk tujuan mendapatkan nama dan alamat email target mereka. Untuk mendapatkan produk percuma ini, kebiasaannya, email dan nama mereka akan diminta untuk tujuan penghantaran download link untuk produk tersebut. Tetapi, hakikatnya, ia sebenarnya adalah untuk email list. Nama dan alamat email mereka akan disimpan dalam database autoresponder.

Ramai yang berkata, "the money is on your list", tetapi tanpa follow-up yang betul, "the money will not be on your list". Korang harus melakukan follow-up seperti newsletter yang di beri secara berkala, maksudnya monthly, weekly, atau kalau rajin beri secara hari-hari. Yap, memang kena rajin dalam email marketing.

Newsletter yang diberi boleh dalam bentuk tips, atau tawaran istimewa yang melibatkan pembelian oleh subscriber anda, dari sinilah wang dari list itu terhasil. "Support" yang baik juga amat penting untuk membina keyakinan subscriber terhadap korang.

Cara korang menulis newsletter juga mestilah nampak asli (natural). Seolah-olah anda bercakap dengan mereka supaya mereka lebih yakin bahawa email tersebut dihantar khas untuk mereka. Ramai Top IM dalam dan luar negara yang menggunakan teknik ini untuk mendapatkan "conversion" untuk produk mereka. Aku masih mengkaji teknik ini, sebabnya aku tidak punya masa untuk update subscriber aku dengan newsletter :).

Selamat mencuba marketing dengan email list!

New Blog Milestone! 300 RSS Readers

Bunyi topik kali ni lain sikit, bahasa Inggeris. Yap, blog ini dah pun mencatat rekod baru dengan lebih 300 RSS Readers menjadi subscribers. Terima kasih aku ucapkan kerana sudi menjadi subcsriber blog aku. Insya'Allah, aku akan update dengan lebih 'frequent' lagi dengan tips-tips berkaitan dengan cara buat duit online.

Teknik SEO

Untuk pengetahuan semua, aku sekarang sedang sibuk untuk menyiapkan (dah siap dah pun, nak kasi cantik lagi) satu produk tentang SEO, iaitu aku bagi nama Teknik SEO. Produk ni adalah digital produk, iaitu eBook dalam bentuk PDF (Portable Document Format), selalunya dibaca menggunakan adobe acrobat reader.

Dalam produk ni, aku berceloteh tentang pengalaman selama 2 tahun aku dalam bidang SEO dan Internet Marketing berasaskan Search Engine Optimization. Penuh dengan Tips dan Trick yang kebanyakkannya tidak pernah aku dedahkan dalam blog ini.


Semua cara yang aku gunakan untuk menempatkan blog ini pada tempat pertama dalam ranking Google aku kupas dalam Teknik SEO. Tujuan aku buat produk ni adalah untuk meletakkan semua teknik SEO yang aku tahu (yang membantu menempat blog ini pada carta no.1 Google) dalam satu tempat untuk korang faham dengan "level-by-level".

Salah satu komen yang dipetik dari usahawan internet muda, Labanon (http://www.flarebiz.com):

"eBook SEO yang sangat menarik dan mudah difahami. Sangat membantu saya dalam bersaing untuk mendapat tempat yang terbaik di Search Engine.

Ebook ini sangat detail dan menunjukkan langkah demi langkah bagaimana ingin memaksimakan penggunaan keyword dalam laman web.

Newbie yang tak tahu apa-apapun mampu untuk memahami ebook ini dengan baik.

Saya amat menyarankan semua membaca ebook ini. Tahniah Norhafidz di atas penghasilan ebook yang sangat menarik"


Takde rahsia lagi lepas ni, semuanya ada dalam Teknik SEO. Produk ini akan dijual dengan harga rendah - RM37.00 untuk tempoh promosi selepas "launching".

Mengapa Perlu Berada Pada Kedudukan Teratas Search Engine?

Berbillion pengguna internet menggunakan search engine seperti Google, Yahoo, MSN dan lain-lain untuk mencari samada website, produk, perkhidmatan, cerita-cerita dan sebagainya. Jadi, penting untuk kita berada pada kedudukan teratas carta keputusan bagi search engine ini. Umum mengetahui, para pengguna search engine ini pasti akan klik pada website yang berada pada kedudukan teratas dalam keputusan carian.

Jika website korang tidak berada pada kedudukan page pertama, kerugian mendapatkan traffic yang besar telah korang alami. Kena ingat juga, bukan korang sahaja yang bersaing untuk sesuatu "niche", berjuta-juta lagi malah mungkin lebih, bersaing sesama sendiri untuk berada di kedudukan teratas.

Jika korang penggiat adsense, bidvertiser atau apa sahaja program yang memerlukan traffic berduyun-duyun ke website anda, teknik ini merupakan teknik yang sesuai jika anda "target" untuk niche dan keyword yang tertentu.

Sudah nampak kepentingan Search Engine Optimization?

Tempah Teknik SEO sekarang!

Web Jualan

Jika anda sudah mempunyai produk (samada digital mahupun fizikal, apa itu produk digital dan fizikal?), langkah seterusnya yang perlu ada untuk anda jual produk tersebut dan buat duit melaluinya adalah satu web jualan (salesletter) dan affiliate system. Web jualan penting untuk anda menceritakan dan dalam masa yang sama mempengaruhi bakal-bakal pembeli dengan bukti-bukti dan celoteh anda. Manakala sistem affiliate pula membolehkan anda 'merekrut' Internet Marketer yang lain untuk melakukan jualan untuk anda dan dalam masa yang sama anda memberikan mereka komisen per jualan. Lihat contoh web jualan di sini.

Apa itu Web Jualan?

Web jualan kebiasaannya adalah 'one-page-website' yang mana di dalamnya mengandungi isi tentang sesuatu topik disertakan dengan imej-imej.

Bagaimana Mencipta Web Jualan?

Ada 2 cara untuk buat web jualan, yang pertama adalah 'tempah' web jualan anda melalui designer yang bertauliah, kebiasaannya, untuk satu design web jualan (tidak termasuk content dan sistem affiliate), harganya boleh mencapai sehingga RM150 dan ke atas. (cara ini untuk anda yang tidak mempunyai pengetahuan dalam bidang designing). Cara yang kedua adalah design sendiri web jualan anda dengan menggunakan Microsoft Frontpage, Macromedia Dreamweaver atau Adobe Photoshop.

Mengapa Perlu Web Jualan?

Sebab utama korang perlu web jualan ni adalah untuk tujuan sebagai 'medium' kepada pembeli untuk mengetahui produk anda dengan lebih mendalam. Kerana di dalam web jualan tersebut, akan ada setiap 'detail' tentang produk anda (yang perlu anda tulis sendiri), beserta dengan imej-imej tentang produk anda.

Ia juga digunakan sebagai medium untuk bakal-bakal pelanggan membeli produk anda secara online.

Panduan Membina Laman Web



Jika anda kurang pengetahuan tentang program-program ini, aku ada satu produk yang bagus untuk korang cuba tingkatkan pengetahuan dan seterusnya mencipta web jualan korang sendiri. Produk daripada saudara Mustahing Saide ini merupakan satu produk yang boleh saya katakan sangat lengkap untuk sesiapa yang ingin mempelajari cara-cara buat website dan web jualan sendiri.

Semua cara-cara basic diajar dalam eBook ini dari bagaimana membuat sidebar ke topik bagaimana setup autoresponder. Ianya dijual pada harga RM37.00 (menurut saudara Mustahing Saide, harga ini adalah tidak tetap, ia boleh naik bila-bila masa sahaja), untuk eBook yang mempunyai 189 mukasurat maklumat paling lengkap, aku rasa harga itu SUNGGUH murah!

Tempah Panduan Bina Laman Web Sekarang!

Dan mula buat web jualan untuk produk anda.

Soalan tentang Feedburner

Banyak juga email yang aku dapat juga private message dari beberapa forum yang aku aktif bertanyakan soalan tentang hal-hal online. Ada beberapa sahabat yang bertanyakan tentang feedburner. Macammana nak letak chicklet, email subscription dan sebagainya.




*klik untuk imej yang lebih besar dan jelas.

Untuk penerangan tentang feedburner, kalau perasan aku ada buat satu post tentang feedburner, cara-cara nak dapatkan HTML code dan sebagainya. Jadi, untuk persoalan tersebut, korang boleh rujuk di sini. Terima kasih kerana sudi bertanyakan soalan!

Duit Bulan Mei

Yup, hari ni dah 3 hb, memang aku terlambat sangat-sangat untuk umumkan duit bulan Mei. Aku minta maaf sebab bulan ni memang terlalu sibuk, walaupun aku tak expect untuk jadi sesibuk ini (sebab bulan ni cuti semester). Rupanya, cuti ni la yang lagi sibuk dari hari biasa. Masa ni la nak berjalan (almost every weekend pegi jalan-jalan, plus cuti sekolah pulak tu) bersama keluarga, nak cat rumah dan sebagainya.

So, takde masa nak spend kat blog dan buat duit online. Oleh itu, online income aku untuk bulan Mei amat mendukacitakan. Boleh tengok kat screenshot ni:

klik imej untuk besarkan:



Pendapatan bulan Mei:



1GBP = $1.56
Jadi, 8GBP = $12.48

Penjualan link: $22.48
Google AdSense: $5.95
Affiliate Commision: $0.00

Total: $28.43

Jadinya, pendapatan online aku bulan ni tak banyak sangat atas dua sebab:

1) Jarang Online
2) Google update PR

Sebab pertama tu aku tak jangka sebab aku jangkakan lebih masa online untuk bulan Mei, memandangkan aku cuti semester, tapi lain pula jadinya, bertambah kurang masa aku untuk online.

Google seperti yang kita tahu dah update PR untuk suku pertama tahun 2008. Salah satu blog aku yang dah menyumbang $100+ dolar melalui link selling telah drop PRnya daripada 3 ke 0. Jadi permintaan untuk link pada blog tersebut 99% telah menurun, cuma ada seorang sahaja yang beli link dalam blog tersebut pada bulan Mei ini.

Jika ini kali pertama korang ke sini, lihat juga pendapatan bulan April dan pendapatan bulan Mac aku. Berapa pendapatan online korang untuk bulan Mei?

Paypal? How to use it?

First sekali sebelum bermula, aku nak mintak maaf kat semua readers dan semua yang bertanya soalan melalui email, sebab lama dah tak update blog, aku busy sikit sejak dua menjak ni, baru balik dari bercuti bersama keluarga:). Bulan ni pun aku rasa income tak banyak sangat sebab 'bulan cuti' ni aku banyakkan aktiviti bersama keluarga. Ok, untuk post kali ni, aku akan cuba jawab pertanyaan daripada seorang pembaca setia blog buat duit ini yang bernama khairi, Ini adalah soalannya:


Paypal, bagaimana?

PayPal aku umpamakan seperti 'bank'. Segala urusan penjualan/pembelian antarabangsa kebanyakannya melalui PayPal. Untuk mendapatkan akaun paypal, anda perlu mempunyai satu kredit/debit kad untuk tujuan 'verification'. Jika tiada, aku cadangkan korang register debit kad public bank. Biasanya kurang dari sebulan dah siap.

Bila dah siap, register akaun paypal anda menggunakan kredit/debit kad tersebut. Cara menggunakan paypal lebih kurang seperti Maybank2u, jika anda ingin hantarkan funds, click pada 'send money' dan proses penerimaan funds adalah dilakukan oleh paypal dan pengirim funds.


Pilih 'Merchant Services' untuk meletakkan paypal sebagai medium pembayaran dalam website anda.

Iklan Selain Google AdSense

Sebenarnya, sangat banyak program seperti Google AdSense yang ada untuk publisher (bloggers). Disini aku listkan sedikit beberapa program yang serupa dengan Google AdSense:

1) BidVertiser
2) AdBrite
3) AdToll
4) TTZMedia
5) Kontera
6) Chitika

dan banyak lagi.

P/S: kepada semua yang bertanyakan pasal link exchange, aku dah letak website korang dekat http://maricari-duit.blogspot.com/2007/08/partners2.html. Thanks!

Duit Tanpa Modal?

Betul ke boleh buat duit tanpa modal? Semuanya bergantung kepada program apa yang anda ingin lakukan. Contohnya kalau macam Google AdSense, memang tak payah keluarkan modal, sebabnya pendaftaran untuk program ini adalah percuma dan tidak perlu anda menggunakan domain dan hosting sendiri sebab Google dah sediakan blogspot.com sebagai medium untuk anda gunakan sebagai blog dan tempat meletakkan AdSense. Berbeza dengan wordpress.com (Versi percuma), mereka tidak membenarkan anda melatakkan iklan di ruangan blog.

Bagaimana dengan Program-Program lain?

Program-program seperti affiliate juga bergantung kepada strategi anda, kebanyakannya memerlukan sedikit modal untuk mula. Sebagai contoh, kalau anda memilih untuk mempromosikan barangan affiliate tersebut dengan cara SEM (Search Engine Marketing), anda perlu mengeluarkan sedikit modal.

Begitu juga untuk domain dan hosting. Tentang program-program yang hangat macam "tak perlu kerja dah dapat duit", "jutawan segera" dan macam-macam lagi, aku tak berani nak setuju atau tidak. Anda kena banyak lakukan research sebelum join apa-apa program di internet.

Macam aku sendiri, dah beratus juga aku keluarkan untuk invest dalam bidang online business ni, antaranya untuk beli domain dan hosting, SEM, dan beli ads space untuk promote blog. Setakat ini, ROI (return of investment) agak menggalakkan.

Jadi, jangan takut untuk keluarkan modal untuk dapatkan lebih banyak pulangan.

Buat Duit Online, bagaimanakah?

Akhirnya habis jugak exam final aku hari ini, minta maaf sebab berapa lama dah blog ni tak di update. Walau tak update pun, RSS reader blog buat duit meningkat kepada 200+. Terima kasih aku ucapkan kepada pembaca-pembaca setia blog buat duit ni walaupun lama aku tak update.

Dalam masa aku busy dengan final exam, aku dapat banyak email-email daripada pembaca blog ni, antaranya bertanyakan aku pasal paypal, dan paling banyak sekali adalah soalan bagaimana caranya aku buat duit secara online.

Kebanyakannya bertanyakan tentang screenshot bulan april dan screenshot bulan march yang aku letak dalam blog ni. Ok, ni adalah contoh soalan yang diajukan kepada aku oleh seorang pembaca blog yang setia ;)



Bagaimana aku buat duit secara online? Sebenarnya ada banyak cara, tapi asasnya adalah dua perkara iaitu:

1) Menjual produk fizikal - apa-apa benda fizikal yang anda boleh jual di lelong.com.my atau ebay.com.my. Untuk target pembeli luar negara, better gunakan www.ebay.com

2) Menjual produk digital - termasuk eBook, Link selling, ads space, services design dsb.

Tentang produk fizikal, mungkin tiada banyak yang perlu anda tahu lagi sebab dah jelas konsepnya adalah mudah. Anda ada barang, dan anda ingin jual kepada orang lain. Jadi, untuk bermula dengan bisnes seperti ini, anda boleh 'create' akaun di eBay atau Lelong. Baca FAQ mereka jika anda menghadapi masalah.

eBook

Apa yang aku tekankan 'lebih sikit' adalah produk digital. First produk digital yang aku jual adalah eBook. eBook adalah singkatan bagi 'electronics book'. Sifat-sifat seperti buku biasa sama cuma bezanya adalah ianya dalam format *.pdf. Macammana nak buat eBook? Aku ada tulis satu report tentang cara-cara nak buat eBook, tapi buat masa ni aku tak boleh nak bagi link untuk download, sebab terlalu banyak file dalam komputer ni, kene periksa satu-satu balik. Aku akan berikan link untuk download report tersebut dalam post akan datang.

Link Selling

Sebelum PageRank (PR? apa tu?) update yang lepas, aku banyak buat duit melalui teknik ni. Aku ada satu blog yang PR3, so aku jual link space dekat situ. Ia lebih kurang menyewakan satu 'space' kepada orang lain dalam blog anda. Kebanyakannya adalah text links ads (iklan yang berbentuk teks). Kenapa orang nak beli links? Aku pernah juga tanya soalan ni pada diri aku, kenapa orang terlalu taksub nak beli links, sebabnya adalah untuk meningkatkan kedudukan dalam Search Engine Rankings. Kerana inbound link yang berkualiti akan meningkatkan kualiti blog anda.

Tapi, lepas update yang baru ni, blog aku hilang PR, so aku terpaksa cari jalan lain untuk buat duit secara online.

Design Services

Tentang benda ni, aku akui korang semua kena ada bakat dalam bidang designing. Kalau takde bakat, mungkin orang taknak beli hasil kerja korang. Contoh-contoh design yang korang boleh buat adalah design website, design banner dan logo.

Semua benda memerlukan pembeli, kalau takde pembeli maka tak boleh buat duit secara online. Jadi untuk produk digital, banyak pembeli 'bersembunyi' dalam forum-forum antarabangsa dan tempatan.

Antara forum-forum yang merupakan 'lubuk emas' dan mempunyai ramai pembeli bersembunyi adalah:

1) Digitalpoint
2) Sitepoint
3) v7n
4) Namepros
5) Wangcyber

dan banyak lagi. So, selamat mencuba buat duit secara online dan aku harap korang berjaya! Pasal paypal, aku akan cerita panjang lebar dalam post akan datang.

Duit Bulan April

Kebiasaannya, setiap awal bulan, aku akan postkan tentang pendapatan aku pada bulan sebelumnya. Jadi post hari ini adalah berkaitan dengan pendapatan aku melalui medium online. Untuk bulan ini, aku banyak fokuskan kearah benda-benda yang mudah dan senang. Iaitu tugas-tugas yang tidak membebankan, aku tidak menumpukan langsung sumber pendapatan online kepada affiliate. Sebaliknya lebih kepada tugas-tugas posting di blog, designing banner dan penjualan link (text link ads).

Untuk bulan April ini, jumlah keseluruhan pendapatan online aku adalah $131.76. Semua pendapatan aku aku perolehi melalui paypal. Ini adalah 'screenshot' paypal akaun aku:

Klik untuk besarkan imej:












Pendapatan online ini semua aku perolehi melalui beberapa langkah mudah, sesiapa pun boleh lakukannya:

1) Designing (tidak perlu design keseluruhan website, cukup dengan design yang simple-simple seperti logo dan banner)

2) Penulisan Article/Blog Post (kebiasaannya aku akan cari blog yang owner nya tidak mempunyai masa untuk updatekan blog mereka, dan aku akan offerkan diri untuk menulis dalam blog mereka. Mereka ini boleh dijumpai di forum-forum webmaster)

3) Penjualan link (Terdapat banyak pengiklan yang ingin mengiklan di "spot-spot" tertentu dalam blog anda).

Itu saja! Ini adalah cara-cara aku menjana pendapatan pada bulan April. Nantikan cara-cara yang akan aku cuba untuk bulan hadapan, sudah pastinya akan lebih banyak kerana aku dah tak banyak assignment lagi!

Berapa banyak pendapatan anda bulan lepas?

Google update PR

Hari ini kecoh dalam forum DP tentang kebanyakan PR (Pagerank) yang dah berubah. Ada yang turun dan ada yang naik mendadak. Daripada PR0 terus PR4 pun ada. Tak tidur malam dibuatnya aku bila diorang dah kecoh-kecoh kat DP. Diorang bincang juga, update ni sekurang-kurangnya boleh finalize dalam a week time.

So, tadi aku baru je check PR blog ni, tapi buat aku confuse sikit. Sebabnya dekat Google Toolbar, PR blog buat duit ni adalah 2, tapi bila aku check dekat website "PageRank Checker", aku dapat details PR0 untuk blog ni.

Tapi, walau macam mana pun, update kali ni betul-betul mengecewakan sebab, kebanyakan blog aku turun PR nya. daripada 3 ke 0, daripada 2 ke 1, semuanya turun. Naik pun tak banyak, dari PR0 ke PR1. Nampaknya lepas ni kene gigih lagi cari backlink yang berkualiti untuk update yang akan datang.

Aku gembira juga dalam sedih-sedih tu, sebab SERP tak berubah akibat daripada perubahan baru PageRank oleh Google ni.

Korang punya PR macammana?

Bagi yang kurang pasti apa itu PR, boleh baca post aku yang dulu-dulu tentang Pagerank.

ClickBank Sudah Terima Malaysia

Sedikit update untuk blog buat duit.

Semalam, selepas lama tak aktif, saya aktifkan diri dalam forum wangcyber dan terkejut bila tengok tajuk thread "Clickbank dah terima pendaftaran dari Malaysia?". Berdebar jugak mula-mula bila tgk tajuk thread tu, sebab memang dah lama saya tunggukan peluang ni.

Bertambah lagi peluang buat duit untuk kita semua IM dari Malaysia.

ClickBank ni dah lama jadi sumber pendapatan online untuk IM luar negara, macam Tim Godfrey dan lain-lain. Banyak juga eBook-eBook yang saya baca berkenaan ClickBank ni, tapi tak pernah pun nak cuba sebab sebelum ni warga Malaysia tak dibenarkan untuk jadi sebahagian daripada warga ClickBank.

Insya'Allah lepas ni saya akan 'post'kan kat sini perkembangan akaun ClickBank saya dan teknik-teknik yang akan saya gunakan dalam menjana pendapatan melalui ClickBank.

Jadi, jangan lupa melanggan untuk mengetahui update-update terbaru dari blog buat duit ini!

Register akaun clickbank dan buat duit sekarang!

Inbound Link: Untuk PR atau Traffic?

Dalam SEO, kualiti inbound link sangat penting untuk menaikkan PR anda. Jika anda seorang yang cenderung kepada traffic yang datangnya dari Search Engine, PR ataupun PageRank amat penting untuk diambil kira. Persoalan yang sering timbul apabila mencari inbound link yang sesuai adalah, adakah ianya untuk PR ataupun traffic.

Saya melakukan penjualan link (link selling) yang kebanyakannya dari blog saya yang tidak mempunyai traffic yang banyak. Tetapi permintaan untuk link dari blog-blog ini tetap tinggi. Lihat sahaja income yang saya dapat dari penjualan link bulan lepas, iaitu 10 hari terakhir dalam bulan Mac.

Menunjukkan kebanyakan orang masih menitikberatkan PR daripada traffic. Faktor Google masih kuat dan merupakan sumber utama kebanyakan website untuk mendapatkan traffic. Bermakna, kebanyakan webmaster lebih gemar kepada organic traffic daripada direct traffic yang datangnya dari blog-blog yang lain.

Bagi saya, kedua-kedua ini penting dan harus seiring, kerana bergantung kepada Search engine seperti Google juga ada risikonya. Saya pernah mengalami keadaan dimana blog buat duit ini jatuh mendadak daripada posisi pertama dalam Google kepada posisi ke 24 dalam SERP.

Akibat daripada peristiwa itu, saya kehilangan hampir 70% pengunjung harian yang datang daripada search engine. Jadi, sebelum perkara ini berulang dan berlaku kepada anda, plan B harus ada iaitu mencari inbound link yang datangnya daripada blog yang high traffic.

Bagaimana anda? Faktor PageRank atau Traffic yang lebih penting dalam mencari inbound link?

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Duit bulan Mac

Klik imej untuk pandangan lebih besar.

Untuk bulan Mac yang lalu, saya berjaya mendapatkan USD44.00 dalam masa 10 hari terakhir. Saya hanya sempat mengerah tenaga pada saat akhir kerana terlalu sibuk dengan assignment.

Walaupun sedikit, saya berpuas hati dengan pencapaian saya pada bulan Mac memandangkan saya hanya bermula pada 10 hari terakhir. Keseluruhan income bulan Mac saya adalah melalui penjualan link.

Duit online ini boleh ditambah melalui beberapa teknik buat duit lagi jika anda mempunyai masa yang cukup. Teknik seperti PPC, Affiliate (Amazon, eBay, ShoppingAds) dan direct ads selling.

Ketahui bagaimana saya menjana pendapatan secara online melalui post-post akan datang!

Berapa pendapatan bulan Mac anda?

Nak tahu pendapatan saya pada bulan hadapan? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Free Blogger Templates

Saya sering ditanya oleh readers blog buat duit ini tentang dimana tempatnya saya sering pergi untuk mendapatkan template-template blogspot yang menarik. Terutamanya yang percuma. Pengguna platform Wordpress mungkin tidak mempunyai banyak masalah kerana terlalu banyak website diluar sana yang menyediakan 'theme' secara percuma.

Untuk pengetahuan, saya gemar berkunjung ke Eblogstemplates untuk mendapatkan template blogger secara percuma. Design yang ada disana kebanyakannya di 'convert' daripada theme asal wordpress.

Anda boleh jumpa theme Polaroid yang dicipta oleh Adii, juga template blogging pro. Selamat mencuba.

Kongsikan templates Blogger Percuma jika anda mempunyai sumber-sumber yang lain.

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Tukar Theme - Refresh Blogger

Jika anda perasan, satu atau dua tiga hari kebelakangan ini saya sering menukar theme blog buat duit ini. Selepas hampir 5 theme yang saya eksperimenkan, akhirnya saya memilih Refresh Blogger sebagai theme rasmi blog ini.

Ringkas dan Padat

Saya sukakan benda yang ringkas dan mudah. Jadi faktor utama yang saya cari untuk theme baru blog buat duit ini adalah mesti ringkas dan memberi kemudahan untuk pembaca melayari blog. Terima kasih kepada eblogtemplates kerana mencipta theme yang sangat baik ini.

Nantikan post-post terbaru dari blog buat duit!

Tak sabar menunggu? Sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

"Cloak" Affiliate Links

Jika anda seorang "affiliate marketer", yang cari duit dan buat duit melalui affiliate marketing, anda mungkin perlu memikirkan untuk "cloak" affiliate link anda atas beberapa sebab:

  • Affiliate links terlalu panjang.
  • "Potential buyers" lebih suka klik alamat yang "clean" dan tidak berserabut.
  • Mencegah affiliates lain daripada merampas link anda.
  • dan banyak lagi sebab-sebab keselamatan dan faktor keselesaan "potential buyers"

Apa itu "Cloaking"?

"Cloaking" bermaksud memberikan affiliate link anda satu alamat yang baru. Kebiasaannya yang lebih mudah diingati dan lebih "clean".

Contoh:

Affiliate link asal: http://www.formulajutawan.com/affiliate=?norhafidz
Affiliate link selepas "cloak": http://www.yoursite.com/go/formulajutawan

Anda boleh gantikan affiliate link anda dengan alamat baru yang lebih pendek, "server-side redirects", supaya pembaca blog anda tidak akan lari kerana affiliate links yang merapu. Ada banyak cara untuk "cloak" affiliate link anda. Saya hanya akan membincangkan 2 cara yang paling mudah dan "simple".

Cloak Affiliate Links dengan Menggunakan .htaccess

Cara ini selalunya saya lakukan dalam blog yang ber'platform'kan wordpress. Ia tidak boleh digunakan dalam platform blogspot. "Create" satu folder yang baru bernama "go" dalam site anda (saya gunakan CuteFTP untuk create direktori), kemudian dalam folder "go" tersebut, create direktori-direktori untuk affiliate links anda.

Contoh:
Create satu direktori yang bernama "go" dalam public_html (login dalam site anda menggunakan cuteftp), kemudian dalam folder "go" tersebut, create satu folder yang bernama "norhafidz". Di dalam folder "norhafidz", create satu file yang diberi nama .htaccess -- anda boleh create file ini dengan menggunakan 'plain editor' seperti notepad.

Kemudian, dalam file .htaccess tersebut, taipkan:

Redirect /go/norhafidz http://www.formulajutawan.com/affialiate=?norhafidz

dimana http://www.yoursite.com/go/norhafidz akan jadi affiliate link anda yang baru dan http://www.formulajutawan.com/affialiate=?norhafidz merupakan affiliate link anda yang lama.

Note that, ada 3 bahagian dalam file .htaccess iaitu, Redirect command, lokasi directory, alamat affiliate yang baru (/go/norhafidz) dan alamat affiliate link yang asal (http://www.formulajutawan.com/affialiate=?norhafidz). Kesemuanya mestilah dalam satu 'line' dan dipisahkan dengan 'single space'.

Jadi, jika anda memberikan link http://yoursite.com/go/norhafidz kepada orang ramai; mereka akan dihantar ke alamat http://www.formulajutawan.com/affialiate=?norhafidz

Note: Teknik ini hanya untuk blog yang menggunakan wordpress dan hosting sendiri.

Cloak Affiliate Links dengan Menggunakan URL Redirect sites

Cara ini sesuai untuk blog yang menggunakan platform selain daripada wordpress. Ia menggunakan website untuk "memendekkan" dan menukar affiliate links anda. Salah satu website yang saya selesa gunakan adalah tinyurl.com

Anda hanya perlu meletakkan affiliate link anda dan klik pada button "Make TinyURL!". Alamat affiliate link anda akan dipendekkan tak sampai dua saat!

Anda tahu cara yang lain untuk cloak affiliate link? Kongsi dengan kami!

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Jom Belajar Page Rank

Baru-baru ini, saya menjumpai satu blog post yang 'lengkap' tentang Google PageRank. Persoalan-persoalan seperti:

  1. Apa maksud PR?
  2. Kenapa PR saya jatuh mendadak?
  3. Bagaimana Google menentukan PR?
  4. Bilakah masa PR di'update'?
  5. Kenapa PR saya tak naik-naik?
  6. Adakah PageRank untuk SEO?

Kebanyakannya dijawab dalam website tersebut. Jadi, jangan tunggu lagi, jom kita Belajar PageRank

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Buat Duit Dengan BlogPayz.com

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Mungkin ramai yang telah mengetahui serba serbi tentang BlogPayz.com. Ia merupakan satu servis untuk menjana 'income' secara online dan juga tempat yang sesuai untuk anda mengiklankan sesuatu.

BlogPayz.com telah berjaya mengumpulkan lebih kurang 195 professional bloggers yang rata-rata mempunyai PR dari 0-7 (setakat 8:30pm 18 Mac). Jadi, ia merupakan satu medium yang berkesan untuk mengiklankan sesuatu produk kerana ia akan terus diiklankan ke 'targeted market' anda.

BlogPayz juga merupakan sumber buat duit secara online kerana, anda juga boleh menjadi sebahagian daripada professional bloggers tersebut untuk mengiklankan produk dalam website anda. Anda hanya perlu register di BlogPayz.com, setelah diterima, anda akan diberikan 'assignment' untuk dilakukan oleh BlogPayz administrators.

Assignment ini lebih kepada kehendak pengiklan yang ingin mengiklankan sesuatu dalam blog anda. Anda mempunyai hak untuk menerima atau menolak sesuatu assignment.

Bagaimana Jika Tiada Blog?

Anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya satu blog. Ini kerana, anda perlu menggunakan blog sebagai medium untuk mengiklankan produk advertiser yang mengupah anda. Jangan risau, anda tidak perlu domain atau hosting, BlogPayz menerima blogging platform yang percuma seperti:

Wordpress
Blogger


Berapakah Bayaran yang akan Diterima?

Blog anda akan di 'ukur' kualitinya oleh BlogPayz sistem. Perkara yang akan menentukan jumlah bayaran yang akan anda terima adalah "jenis tugasan" dan tugasan apa yang anda layak. BlogPayz advertiser akan menggunakan 'inbuilt automated pricing matrix system' untuk menentukan berapa bayaran yang akan anda terima berdasarkan faktor diatas.

Pembayaran juga akan dibuat hanya melalui paypal. Buat masa ini, pihak BlogPayz tidak menggunakan 'checks' dan beberapa method pembayaran yang lain.

Pernah menggunakan BlogPayz? Kongsikan pengalaman anda!

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Dua Bulan Yang Sepi

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Hari ini hampir genap 2 bulan saya tidak menulis dalam blog cari duit. Ini disebabkan oleh beberapa perkara yang tak dapat dielakkan. Sibuk dengan assignment dan juga niat saya untuk mengeksperimen sesuatu iaitu PageRank blog ini.

Tugas sebagai pelajar universiti membuatkan saya tak cukup masa untuk mengemaskini kandungan blog dan berkongsi teknik buat duit dalam masa dua bulan kebelakangan ini. Tugasan yang "melimpah" yang saya terima terpaksa saya dahulukan.

Dalam masa yang sama boleh saya eksperimenkan sesuatu tentang persoalan Pagerank yang saya terima iaitu: "Bolehkah sesuatu website itu naik PR (PageRank) nya jika tidak diupdate?". Jadi, sambil menyelam minum air. Harus di ingat, saya tidak mengemaskini sebarang content dalam blog ini sebaliknya saya titik beratkan inbound link blog ini.

Keputusan Eksperimen:

Untuk pengetahuan, blog cari duit ini pada awalnya adalah berstatus PR 0, tetapi selepas hampir dua bulan saya membiarkannya tanpa dikemaskini, hasilnya agak memberangsangkan apabila blog cari duit ini berjaya dinaikkan status PR nya daripada 0 ke 2. Sila rujuk imej dibawah:



Sepanjang hampir dua bulan ini, ternyata strategi saya menguatkan inbound link untuk blog ini berjaya menaikkan PR. Bukan itu sahaja, blog ini kekal berada dalam kelompok teratas bagi keyword "cari duit" dan "buat duit" walaupun hampir dua bulan tidak saya kemaskini.

Anda pernah lakukan eksperimen yang sama? Bagaimana hasilnya?

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

New Milestone - 100 RSS Subscribers

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Readers blog cari duit terus meningkat. Semalam, ia melepasi had 100 buat pertama kali dan hari ini angka tersebut terus meningkat ke 110. Secara keseluruhannya, saya mengambil masa 2 bulan untuk mendapatkan RSS subscriber seramai ini.

Saya mengambil kesempatan ini untuk menjawab beberapa soalan yang diajukan kepada saya tentang RSS subscribers. Ramai yang bertanya bagaimana saya dapat meningkatkan "RSS subscribers" dari 0 hingga 100+ dalam masa 2 bulan.

Sebenarnya kalau nak dibandingkan pencapaian ni, tak hebat sangat pun kalau nak dibandingkan dengan problogger yang lain seperti JohnChow dan ShoeMoney yang berjaya dapat 7000+ subscribers dalam masa 2 hari!

Tapi saya akan kongsikan juga beberapa teknik mudah yang saya lakukan untuk meningkatkan jumlah subscribers blog buat duit ini.

Bantu pembaca anda untuk subscribe

Apa yang saya lakukan untuk meningkatkan jumlah subscriber adalah dengan membantu dan memudahkan "kerja" mereka untuk men"subscribe". Ini adalah perkara-perkara yang saya praktikkan.

1) Meletakkan email form dan pengesahan "No Spam"

Jika anda perasan, saya ada meletakkan satu email form di sebelah kanan blog ini. Ia bertujuan untuk memudahkan pelayar-pelayar blog buat duit ini untuk subscribe RSS feed.

Secara tidak langsung saya memudahkan mereka untuk melanggan RSS feed saya tanpa perlu mencari dimana dan bagaimana sebaliknya, mereka hanya "submit" kan email dan mereka sudah pun melanggan RSS blog cari duit ini.



Kalau anda perasan juga, ada satu tulisan yang "More Info >>" di bawah email form tersebut. Ia adalah link kepada satu page yang memberi penerangan dan memudahkan pembaca yang kurang faham dengan konsep email form ini.

Klik untuk imej yang lebih besar.



Teknik kedua yang saya gunakan adalah:

2) Meletakkan ayat pada setiap header dan footer post


Setiap post yang ada dalam blog ini saya akan letakkan ayat yang lebih "membantu" pembaca saya untuk menjadi RSS subscriber blog ini.

Sama juga pada footer, kerana setiap post akan dibaca bermula dari atas sehingga ke bawah. Jadi kedua-dua tempat ini merupakan tempat yang sesuai untuk meletakkan link terus ke subscribe page.












Klik untuk imej yang lebih besar.

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Personal Training

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Pernah terfikir untuk buat duit melalui internet tapi masih kurang ilmu tentang dunia online? Saya mengakui, untuk bermula anda perlu 'mentor' atau seseorang untuk 'guide' anda untuk buat duit secara online.

Itulah antara kesilapan terdahulu yang pernah saya lakukan semasa baru nak bermula dulu, iaitu tiada orang yang 'guide' saya.
Komplikasinya, saya mengambil masa hampir setahun mencari dan mengadaptasi semua teknik yang saya cari secara manual.

Setahun memang tempoh yang lama untuk buat duit melalui internet. Jadi jika anda inginkan seorang 'mentor' yang amat dikenali dalam bisnes internet, saya mencadangkan anda memilih Syed Ikhwan sebagai 'personal coach' anda dalam bidang bisnes online. Beliau merupakan 'owner' kepada blog yang sangat popular, Blog Jemput

Syed Ikhwan baru-baru ini melancarkan produk terbarunya iaitu Rahsia Online Dot Biz. Ia merupakan produk yang terbaik pernah dilancarkan oleh beliau.


Sedikit Sebanyak Tentang RahsiaOnline.Biz

Produk ini lebih kepada 'virtual class' yang dilaksanakan sendiri oleh Syed Ikhwan. Seperti yang saya tekankan di atas, Syed Ikhwan akan mengajar anda segala-galanya dari a to z tentang cara cara cari duit melalui internet.

Antara topik-topik yang akan diajar secara "LIVE" ini adalah:

1) Google AdSense

- pencarian niche samada melalui ____ ataupun HPK. bagaimana mendapatkannya.
- optimasi website/blog anda.- memberikan "kekuatan" kepada website/blog anda.
- menggunakan khidmat _____- strategy yg telah diringkaskan tetapi power
- SEL's
- Boost SERP website/blog anda.
- mengetahui rahsia sebenar bagaimana mendapatkan SERP yg tinggi.

2) Video Marketing

Secara asasnya meliputi

- Download Video
: Bagaimana cara terpantas
: Tool yg digunakan
: Apakan video yg harus/digalakan

- Edit Video
: Mengunakan tool yg betul
: Cara mengoptimasi dan mengeditan yg sebenar
: Tackle saikologi view

3) Bagaimana mendapatkan $2000 dalam masa seminggu (hot topik)

- Berkenaan tentang Identiti
- Mencari market di tempat sepatutnya di mana permintaan tinggi, supply kurang.
- Stategy sebenar membuat sale.
- Gray hat method tentang forum marketing

Bukti-bukti Keberkesanan Teknik Syed Ikhwan

Anda boleh lihat bukti-bukti akaun paypal dan "cheque" AdSense Syed Ikhwan di sini.

Testimonial pelajar-pelajar Syed Ikhwan:

*Pelajar pertama, Rudz005 (dari Wangcyber.com)

Saya telah mengikuti kelas Syed Ikhwan melalui yahoo messenger. Selepas
membaca ayat-ayat yang ditulis sebagai intro di dalam YM itu, saya memang sudah
yakin dengan teknik Syed.

Ini kerana saya menjadi internet marketer full time since Feb 2006 dan saya
sendiri mengajar orang ramai melalui YM, tetapi dengan hanya kata-kata dan intro
sahaja, saya memang tahu Syed telah mendalami lebih dari saya.

Segala "secret" dan "blackhat teknik" yang diberi memang kita tidak jangka
ianya satu perkara yg besar sebelum ini...tetapi setelah Syed terangkan, barulah
terbuka minda saya dan banyak kesilapan yg saya telah buat.

Jika saya ambil kira perkara itu sudah pasti profit saya tidak macam
sekarang (hanya 1500 usd per month) Tidak mustahil Syed boleh dapat lebih dari
5000 usd per month jika dilihat dari "secret" yg diajar.Pengajaran Syed bukan di
dalam satu bab sahaja tetapi ia beri teknik dan secret dari banyak segi.

Offer Syed yg no 2 itu..(2000 usd per week) sebenarnya memang betul.
Sebenarnya ramai tidak tahu betapa mudahnya org dari seluruh dunia beri kita
"usd".
Kelas Syed adalah personal kelas. Bukan beri ebook kemudian tinggalkan
begitu sahaja.Saya yakin dengan kelas yang diadakan ini dapat membantu newbie
dan internet marketer yg telah ada sedikit pengalaman.


*Pelajar kedua, sukeri (dari sukeri.com)


Alhamdulillah, sessi training saya baru saja selesai. Memang banyak tips yang
jarang didengar didedahkan oleh Syed.

Saya yakin jika dipraktikkan dengan penuh kesungguhan, hasilnya memang boleh mencapai apa yang diwar-warkan.Terima kasih kepada Syed kerana sudi berkongsi ilmu. Memang berbaloi dengan harganya.

Ada bonus lagi.


*Pelajar ketiga, kallam (dari Wangcyber.com)

wauuuu! setelah mengYM Syed , sungguh teruja saya dengan tip2 yang luar biasa
dari kebiasaan... sungguh mengujakan saya bahawa agak mudah rupanya hendak
memenuhkan duit paypal kita sebenarnya tanpa memerlukan kita berpeluh membanting tulang mencari idea2 wang besar...

mengYM selama hampir 3 jam lebih semalam begitu PUAS saya bertanya dan menerima info2 yang begitu berharga selain dapat mengenal jutawan internet ini secara dekat kita akan dapat mencari dimana
kelebihan kita serta kekurangan diri ini.

Kepada yang masih terhuyunghayang mencari mentor pribadi inilah masanya yang patut kita ambil peluang dan ruang untuuk terus maju dalam dunia Internet.

Wassalam

Untuk keterangan lanjut tentang produk Syed Ikhwan ini, boleh terus ke http://rahsiaonline.biz/ atau contact syed_ikhwan[at]yahoo.com

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Get Featured for FREE!

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Blog buat duit kini sedang mencari "guest bloggers"! Sudah tiba masanya untuk anda dikenali.

Saya merasakan pendapat dan pengetahuan saya seorang masih tidak cukup untuk semua yang mengunjungi blog cari duit ini, jadi saya sekarang sedang mencari "bloggers" dan "penulis" yang ingin berkongsi pendapat dan teknik-teknik mereka dan menghantar artikel cara-cara buat duit secara online untuk disiarkan dalam blog ini.

Apa Yang Akan Anda Dapat Sebagai Guest Bloggers:

1) Lifetime link dari blog buat duit - Ia akan memberikan anda "long lasting increase" dalam search engine ranking dan membantu website anda dari segi SEO.

2) Meningkatkan Jumlah Pembaca Blog Anda - Ratusan pembaca membanjiri blog ini setiap hari, jadi ia merupakan peluang untuk anda meng'expose'kan blog anda!

3) Credit untuk anda - Anda boleh letakkan 'author box' di atas, di bawah, dan dimana-mana sahaja yang anda inginkan. Credit 100% kepada anda atas post yang anda tulis.

Tambahan: Saya hanya inginkan artikel yang berkualiti, bukan hanya artikel yang 'self promoting'. Lagipun, lagi menarik artikel anda, lagi tinggi peluang pembaca blog ini menziarah blog anda.

Requirements:

1) Minimum 300 patah perkataan per artikel.

2)
Mestilah ditulis sepenuhnya oleh penulis, tidak boleh copy & paste daripada sumber lain.

3)
Mesti ditulis khas untuk blog ini (Artikel tersebut tidak boleh dipost di tempat lain).

4) Affiliate link dibenarkan, TETAPI jangan terlalu banyak.

Apa Yang Anda Perlu Lakukan Sekarang:

1) Tulis artikel

2) Hantarkan ke norhafidz[at]gmail.com

3)
Tunggu sehingga email anda dibalas.

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Letak feedburner chicklet dan email subscription dalam blog

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Beberapa hari lepas, aku dapat satu soalan daripada pembaca blog buat duit yang setia. Soalan tersebut berkaitan dengan feedburner. Aku terpaksa mengambil jarak masa beberapa hari untuk menjawab soalan beliau kerana sibuk dengan kuliah dan preparation eBook aku.

Soalan beliau adalah bagaimana nak letak button chicklet dan form 'email subscription' dalam blog yang disediakan oleh Feedburner secara percuma.

Feedburner Chicklet

Feedburner chicklet adalah satu 'button bernombor' yang mewakili jumlah pembaca yang 'melanggan' blog anda. Ia bertujuan menunjukkan kepada pengunjung blog jumlah sebenar subscribers blog anda.

Untuk meletakkan chicklet dalam blog, anda hanya perlu log in dalam Feedburner dan click pada tab 'publicize', selepas itu pilih FeedCount. Copy HTML code yang diberi dan pastekan dalam blog anda. Refer imej kat bawah:

Step #1 (Klik tab publicize)

Step #2
(Pilih Email Subscription atau FeedCount)

Untuk form 'email subscription', pilih Email Subscription untuk dapatkan HTML code dan anda hanya perlu lakukan perkara yang sama, iaitu copy dan paste kan code tersebut dalam blog anda.

Step #3
(Copy HTML code yang diberi dan pastekan dalam blog)


Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Siap juga akhirnya..

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Lepas lebih 3 minggu menyiapkan eBook dari segi content dan design, akhirnya siap juga eBook yang aku bagi tajuk "SEO Mastery" yang aku usahakan selama ni. eBook pertama yang aku buat ni berkisarkan tentang SEO ataupun Search Engine Optimization.

Apa itu SEO?

SEO atau Search Engine Optimization adalah merupakan gabungan teknik-teknik tertentu yang membantu website anda untuk mendapatkan ranking yang baik dalam Google. Malah, jika teknik-teknik ini dilakukan dengan betul, website anda boleh mendapat tempat teratas seprti blog ini yang menduduki ranking teratas keyword "cari duit".

JV Partners.

Untuk membantu 'launching' eBook ini yang akan aku lancarkan dalam masa terdekat, aku memerlukan JV Partners. Setakat semalam, 22 JV (Joint Venture) partners telah mengesahkan penyertaan mereka.

Apa yang perlu dilakukan oleh JV partners ini adalah hanya menghebahkan tarikh "launching" dan sedikit sebanyak tentang eBook ini dalam blog mereka.

Dan sebagai habuan, mereka akan dapat 70% diskaun harga untuk eBook ini. Sesiapa pun boleh menjadi JV partners, asalkan anda mempunyai blog atau website.

Jika anda ingin menjadi JV partner aku, sila email kepada admin[at]searchengineexposed.com

Sedikit Sebanyak Tentang SEO Mastery.

Dalam eBook ini, semua teknik yang aku gunakan dalam usaha aku untuk menaikkan ranking blog ni aku "reveal"kan. Untuk pengetahuan, blog ini berkedudukan no.1 untuk keyword "cari duit" dalam Yahoo dan Google.

Kedudukan itu memberi peluang kepada aku untuk mendapatkan traffic yang agak banyak daripada Indonesia, Malaysia dan Singapura. Jadi, kedudukan no. 1 dalam Search Engine amat penting untuk prestasi traffic blog/website anda.

Dalam eBook ini, anda akan diajar:

1) Bagaimana nak optimizekan website anda secara on page.
2) Bagaimana nak optimizekan website anda secara off page.
3) Tools percuma yang sering aku gunakan untuk optimize blog.
4) Pemilihan keyword yang sesuai.
5) Penggunaan META.
6) Beberapa trick yang tak pernah aku kongsikan dalam mana-mana forum/blog dsb.

Dijangkakan eBook ini akan aku release dalam minggu depan (sedang berusaha keras untuk minisite dan design eBook). So, stay alert dan keep yourselves updated!

Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Seminggu yang memenatkan..

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!

Kalo korang perasan, dah dekat seminggu aku tak update blog buat duit. Ada sebab musababnya aku tak update blog ni. Aku sedang berusaha menghabiskan projek eBook aku yang pertama tentang Search Engine Optimization.

eBook nih merupakan produk digital aku yang pertama. Jadi, aku ambil masa yang lama untuk pastikan produk nih produk yang berkualiti. Mula-mulanya aku ingat 2 -3 hari je dah boleh siap, tapi rupanya silap, dekat nak seminggu baru content saja yang siap.

Mungkin juga sebab aku buat eBook ni dalam 2 bahasa, iaitu Bahasa Malaysia dengan Bahasa Inggeris. Semua teknik SEO yang aku buat untuk blog ini aku huraikan dalam eBook ni. Untuk pengetahuan, blog ini duk dalam ranking nombor 1 Google untuk keyword cari duit, buat duit online dan cari duit online.

Dalam Yahoo, blog ni duk ranking no. 1 untuk keyword cari duit, buat duit, cari duit online dan buat duit online. Macammana aku buat semua tu? Semua terjawab dalam eBook yang aku tgh usahakan ni.

Kena bayar ke eBook ni?

Yep, eBook ini berbayar dan harganya adalah RM35 (hanya untuk minggu pertama selepas launching). Selepas itu, harganya akan kekal RM65. Tapi, jika anda subscriber blog ini dan formulajutawan.com, anda dapat 15% diskaun daripada harga asal.

Apa yang perlu anda lakukan untuk mengesahkan anda adalah subscriber, emailkan bukti pembayaran kepada subscribers[at]searcengineexposed.com dengan email yang anda gunakan untuk subscribe blog ini.

eBook ini mempunyai 59 muka surat (Bahasa Malaysia) dan 61 muka surat (Bahasa Inggeris).
Mungkin akan di lancarkan pada minggu hadapan, sebab sekarang aku tengah buat design minisite.

Untuk anda yang berminat nak jadi JV partner, bleh refer kat sini -> http://wangcyber.com/forum/showthread.php?t=5206


Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.

Jangan jadi macam ni

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda patut melanggan Full RSS feed saya secara PERCUMA! Saya percaya anda tidak mahu terlepas post-post yang berguna selepas ini! Thanks!


Image by: Strategic Profits

Jika anda seorang IM, adakah anda tergolong dalam orang yang macam ni?


Anda rasa post ini membantu? sila langgan full RSS feed saya. Anda juga boleh langgan full RSS Feed melalui e-mail dan setiap post baru akan dihantar terus ke email anda.