Keyword Research - Mengapa dan Bagaimana

Anda mungkin pernah mendengar terma yang menyuruh anda melakukan "Keyword Research" sebelum membina sesebuah empayar online. Apakah maksud "Keyword Research" sebenarnya? Perlukah sentiasa melakukan "keyword research" sebelum memulakan bisnes online?

Bagi aku, "keyword research" amat penting apabila korang mula untuk SEO (Search Engine Optimization) dan SEM (Search Engine Marketing)kan website korang. Terma "keyword research" itu bermaksud membuat kajian tentang sesuatu keyword samada ia masih boleh di 'beat' atau tidak. Jika boleh, langkah seterusnya adalah mengaplikasikan SEO ke atas website anda.

Bagaimana menganalisis Keyword?

Banyak tool-tool yang boleh digunakan untuk membuat analisis keyword / keyword research. Sudah tentu, aku dan korang semua suka kepada tool yang percuma. Walaupun percuma, tak bermakna kualiti output yang diberikan adalah rendah, sebaliknya ia sama saja. Tool yang biasa aku gunakan untuk menganalisis keyword adalah Google Keyword Tool.

Anda hanya perlu menaip keyword yang anda ingin target, kemudian Google akan memberikan keputusan tentang jumlah carian yang dilakukan oleh pengunjung Google. Harus diingat, keputusan yang diberikan adalah berdasarkan search engine Google sahaja.

Jika sesuatu keyword itu agak mustahil untuk bersaing, contohnya, result yang keluar untuk sesuatu keyword itu adalah terlalu banyak, maka penyelesaiannya adalah SEM, iaitu membayar search engine untuk meletakkan website anda dibawah sponsored ads. Berbeza dengan SEO, kaedah ini memerlukan anda mengeluarkan budget untuk mendapatkan traffic.

2 comments:

shuk said...

Betul bro,

Silap buat research, merana nanti. Samada kurang dapat visitor atau mungkin traffic yang tak de quality

joerzoe said...

tapi boleh belajar dari kesilapan.usaha tangga kejayaan bro.